NOS NieuwsAangepast

Man verstoort concert met koningin

In het Concertgebouw in Amsterdam is een jubileumconcert verstoord door een man die het het podium betrad en het publiek wilde toespreken. Koningin Beatrix was aanwezig in de zaal. Ze bleef zitten.

De man, die was gekleed in een net pak, stapte voor aanvang van het concert op het podium. Hij pakte de microfoon en zei: "Het spijt me. In de naam van Allah de barmhartige en genadevolle. Ik weet het. Het spijt me. Dit is niet de manier zoals het moet."

Hij zei dat hij Jezus Christus was. "Hoe je het noemen wil. Maar ik kom jullie uitnodigen. Er is niks aan de hand. Er is geen bom ofzo. Blijf maar zitten." Voor hij verder kon gaan, werd hij opgepakt en afgevoerd door de beveiliging.

Vaker aangehouden

De man, een Amsterdammer die in 1972 geboren is, is een bekende van de politie. Woorvoerder Rob van der Veen van de politie Amsterdam-Amstelland zegt dat hij vaker is aangehouden voor het verstoren van bijeenkomsten en "het maken van een verwarde indruk".

Hij komt met enige regelmaat in de politiesystemen voor, aldus Van der Veen. Ook de beveiliging van het koningshuis zou hem kennen.

De man blijft zeker vannacht vastzitten.

'Geen dreiging'

Volgens de directeur van het Concertgebouw, Simon Reinink, was er geen moment van dreiging. "Het was allemaal heel kort, maar als er iets ongewoons gebeurt schrikken mensen toch even."

Het concert werd gehouden ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Genootschap Nederlandse Componisten.

Volgens de organisator van het concert was het een bizarre gebeurtenis. "We dachten aanvankelijk dat hij erbij hoorde, dat hij zou gaan spreken, maar dat bleek niet zo te zijn. Hij preekte. Het had iets met geloof te maken."

Toen de man van het podium was gehaald, kon het concert beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl