Veiligheid overheidssites niet gegarandeerd
De betrouwbaarheid van honderden overheidswebsites is op dit moment niet te garanderen. Dat heeft minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt op een nachtelijke persconferentie.
Er is twijfel over de betrouwbaarheid van de sites, omdat het Nederlandse bedrijf Diginotar, dat veiligheidscertificaten afgeeft voor de sites, door hackers is gekraakt. Daarom is niet langer te garanderen dat gebruikers ook echt op de site van de overheid zijn. Donner heeft daarom het vertrouwen in de certificaten van Diginotar opgezegd.
Websites van de Nederlandse overheid worden zo snel mogelijk met certificaten van andere leveranciers beveiligd. De sites blijven wel in de lucht, omdat anders het internetverkeer te veel gestoord wordt, zei de minister.
Bezoekers kunnen de komende dagen een waarschuwing krijgen dat de verbinding mogelijk niet veilig is. Het is beter dan niet in te loggen, zei Donner.
Crisisoverleg
Op het ministerie van Binnenlandse Zaken was de minister de hele avond met ambtenaren in crisisoverleg bijeen over de kwestie, omdat Diginotar veel Nederlandse sites heeft versleuteld.
Bij de overheid gaat het onder meer om de sites van DigiD, de Belastingdienst, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, en om de communicatie tussen gemeenten en het UWV. Ook veel Nederlandse bedrijven werken met certificaten van de Beverwijkse digitale beveiliger. Daarom is ook ondernemersorganisatie VNO-NCW betrokken bij de operatie, zei Donner.
Bizar
IT-journalist Brenno de Winter noemt de hele situatie bizar: "Dit is tegenwoordig kritieke infrastructuur. Het is ongelooflijk dat er geen noodplannen hebben klaargelegen. Maar het is een heel verstandige stap van de minister om het vertrouwen op te zeggen, al moet het een heel zure appel zijn geweest".
Diginotar werkt mee aan de overgang. Specialisten zullen er bij het bedrijf op toezien dat er geen verstoring van het beveiligde internetverkeer ontstaat en dat oneigenlijk gebruik van de sites wordt gemonitord, zei Donner.