NOS NieuwsAangepast

Radiostations met zendmastproblemen verliezen luisteraars

Het was te verwachten, maar het blijkt nu ook uit de luistercijfers: er luisteren minder mensen naar Radio 2, 3FM en Q-music door de problemen met de zendmasten. Het marktaandeel van die drie zenders daalde in de maanden juni en juli met ongeveer een half procent, ten opzichte van de periode mei-juni.

"Dit is een eerste indicatie van de impact van de zendmastproblemen op de beluistering", zegt Jan Westerhof, de radiodirecteur van de publieke radiozenders. "Slechts twee weken met beperkte beluistering zijn opgenomen in de onderzoeksperiode van acht weken. De cijfers over de maand juli geven reden tot grote zorg. Het laat zich raden dat de consequenties voor de beluistering zich vooral in de twee volgende meetperioden negatief gaan aftekenen."

Q-music mist sinds de problemen ongeveer eenderde van zijn bereik. En dat heeft grote gevolgen, zegt programmadirecteur Iwan Reuvekamp: "We hebben onze adverteerders al gecomponseerd. Wie er uiteindelijk voor die kosten op gaat draaien weten we nog niet. Onze eerste prioriteit is nu dat we weer goed te ontvangen zijn. Zodat we onze luisteraars weer kunnen bedienen. Het enige wat we daar nu voor kunnen doen is de druk op de betrokken partijen opvoeren. Dat hebben we onder meer gedaan door dat praten met het ministerie van Economische zaken."

Brand

Op 15 juli brak er brand uit in twee belangrijke zendmasten: die bij Lopik en Smilde. De zendmast in Smilde stortte in en daarom werden in het noorden en oosten van het land noodzenders geplaats. De zenders bij Lopik konden een aantal dagen na de brand weer aan worden gezet, maar hebben voorlopig een veel zachter vermogen. Op veel plaatsen in het land zijn stations daarom slecht of niet te ontvangen in Nederland.

De echte gevolgen voor de marktaandelen van de radiozenders zullen over een maand zichtbaar worden. De hele maand augustus waren er namelijk nog steeds problemen en de luistercijfers van die maand zijn nog niet beschikbaar.

Rechtszaak

De twee eigenaar van de zendmast, NOVEC, en het bedrijf van wie de zenders zijn, Broadcast Partners, ruziën al weken over een oplossing voor de problemen. Er dreigde een rechtszaak, maar uiteindelijk is vorig week iemand aangesteld die moet gaan bemiddelen tussen de partijen: Marco Pastors.

Westerhof zegt hierover: "Het is niet acceptabel dat bij betrokken bedrijven anderhalve maand na de brand op deze zendmast nog steeds geen visie is op hoe de ontvangst weer teruggebracht kan worden naar het normale niveau. Lopik is van groot belang voor de ontvangst van de FM. Met groot ongeduld wachten we op het rapport van mijnheer Pastors. Het verlies in bereik, als gevolg van de schade aan de zendmasten in Lopik en Hoogersmilde, moet zo snel mogelijk ongedaan gemaakt worden zodat het Nederlandse publiek zijn favoriete programma's weer ongestoord kan beluisteren."

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl