NOS NieuwsAangepast

Dalende luistercijfers door storing

De problemen met de zendmasten Lopik en Smilde hebben gevolgen voor het marktaandeel van een aantal publieke en commerciële radiostations. Dat blijkt uit de luistercijfers van Intomart.

Het marktaandeel van onder meer 3FM, Radio 2 en Q-Music daalde in de maanden juni en juli met ongeveer een half procent. Volgens het bestuur van de publieke omroepen (NPO) is het verwachte verlies van Radio 1 opgevangen door de frequentie van die zender snel over te zetten naar de middengolf.

Half juli brak er in de zendmasten Lopik en Smilde brand uit. Sindsdien is een aantal publieke en commerciële radiozenders slecht te beluisteren.

Uit onderzoek in opdracht van de NPO blijkt dat op dit moment nog 2,3 miljoen mensen last hebben van de FM-storingen. "Het tempo waarin de betrokken bedrijven in de distributiesector aan een oplossing werken, is zorgwekkend traag", zegt NPO-directeur Radio Jan Westerhof.

Bemiddelaar

Minister Verhagen van Economische Zaken heeft eind vorige week Marco Pastors als bemiddelaar aangesteld. Pastors heeft tien dagen de tijd om een oplossing te bedenken voor het herstel van de zendmasten Smilde en Lopik. Lopik zendt uit op slechts 10 procent van zijn vermogen.

"Lopik is van groot belang voor de ontvangst van de FM. Met groot ongeduld wachten we op het rapport van meneer Pastors. Het verlies in bereik, als gevolg van de schade aan de zendmasten in Lopik en Hoogersmilde, moet zo snel mogelijk ongedaan gemaakt worden zodat het Nederlandse publiek zijn favoriete programma's weer ongestoord kan beluisteren", aldus Westerhof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl