NOS NieuwsAangepast

Stro schaars en duur door slecht weer

Veehouders moeten heel wat geld neertellen voor het strobed van koeien en varkens. Door tegenzittende weersomstandigheden is het stro schaars en dus duur.

Volgens land- en tuinbouworganisatie LTO is de oogst in Nederland maar 60 procent van wat gebruikelijk is. Er moet stro uit het buitenland komen, maar ook daar is de opbrengst lager dan anders.

Doordat het voorjaar erg droog was, zijn de graanstengels kort gebleven. Daar komt bij dat er door de natte herfst van vorig jaar weinig wintertarwe is gezaaid. Dat werd gecompenseerd met in het voorjaar gezaaide zomertarwe, maar dat heeft veel minder volume dan wintertarwe.

Kwaliteit

Waar normaal 6 ton per hectare wordt geoogst, is dat nu zo'n 3 ton. Als gevolg van de natte zomer is het graan bovendien moeilijk te oogsten. In sommige regio's staat het gewas nog op het land, terwijl dat rond deze tijd al lang geoogst zou moeten zijn.

Ook is door de vele regen de kwaliteit van het stro slecht. "Om stro te kunnen oogsten, hebben we zeker een aantal dagen achter elkaar mooi weer nodig", zegt Adrie Bossers van LTO. "We zitten nu nog midden in de oogst, de vraag is of met dit weer alles goed binnenkomt."

Stro wordt nu verhandeld voor 105 euro per ton, 30 procent meer dan gemiddeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl