NOS NieuwsAangepast

Politiebaas VS weg na wapenblunder

Het waarnemend hoofd van de Amerikaanse ATF, de Amerikaanse politiedienst voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens, wordt overgeplaatst na een volledig uit de hand gelopen undercoveroperatie. De ATF liet duizenden zware wapens in handen van criminelen vallen, omdat ze hoopte een netwerk van wapensmokkelaars te kunnen oprollen.

De wapens kwamen terecht bij Mexicaanse drugskartels en werden gebruikt bij vele misdrijven. Zo kwam in december een Amerikaanse douanebeambte om het leven bij een vuurgevecht waarin dit soort wapens werden gebruikt.

Tussenpersonen

Bij Operatie Fast and Furious liet de ATF willens en wetens wapens in handen van tussenpersonen vallen, hoewel ze wisten dat die ze zouden doorsluizen naar wapenhandelaren.

Eenmaal in Mexico raakten de wapens echter zoek. Zo kwamen ruim 2000 wapens op de zwarte markt terecht, waarvan slechts 600 werden teruggevonden.

Frustratie

Na kritiek op de operatie en een onderzoek door het Amerikaanse Congres, besloot president Obama ATF-topman Kenneth Melson over te plaatsen naar Justitie. Een woordvoerder zegt dat dit ATF "de kans geeft een frisse start te maken".

De affaire leidde tot frustratie bij de Mexicaanse overheid, die al langer stelt dat Amerikaanse wapens de drugsoorlog in hun land voeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl