NOS NieuwsAangepast

Striptekenaars herdenken 9/11

Bijna honderd Amerikaanse striptekenaars zullen volgende week zondag stilstaan bij de herdenking van 9/11. Onder meer Flippie Flink, Hägar de Verschrikkelijke en Spider-Man nemen die dag de aanslagen van tien jaar geleden en de nasleep ervan als onderwerp.

"Ik verwacht dat we een breed scala aan onderwerpen zullen zien", zegt Jim Borgman van Pukkels, die onder andere in het Parool gepubliceerd wordt. "Als cartoonist vragen we ons steeds af: kunnen we dit al aansnijden in ons werk? Natuurlijk wel, maar het werkt troostend dat we met zijn allen die dag zullen zwoegen op wat we willen zeggen."

Lachen

Volgens een medewerker van het initiatief lopen de onderwerpen inderdaad sterk uiteen. "Sommigen laten zien dat het okay is om weer te lachen, andere spreken over het helingsproces."

Zo is er de strip van Spider-Man, waarin de superheld een brandweerman prijst. Mutts (vroeger ook in het Parool) kiest voor een woordgrapje: het hondje zegt 'Heal' tegen zijn baasje, wat klinkt als 'aan de voet' maar 'genees' betekent. Hägar roemt de helden "die zijn mooie leven mogelijk maakten".

Donna Lewis, van de strip Reply All, kiest voor een tekening van het graf van een omgekomen Amerikaanse militair, die nooit zijn tweelingdochters te zien kreeg. "Humor en 9/11 lukt mij niet. Ik werk bij het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en hier is 9/11 nog elke dag aanwezig. Het was dus een uitdaging, maar als cartoonist vind je creatieve oplossingen."

Uniek

Volgens Tony Rubino, schrijver van Daddy's Home, voegen de tekeningen iets toe aan de stortvloed van media-aandacht in de VS voor 9/11. "Cartoons zijn anders. Het publiek krijgt een miljoen tv-programma's, maar dit is uniek. Men krijgt zo een visie op de gebeurtenissen die niemand anders kan bieden."

De strips zullen in een speciale bijlage van de meeste grote Amerikaanse kranten worden gepubliceerd en op een website. Daarnaast zullen er ook tentoonstellingen worden gehouden in onder andere het persmuseum in Washington en het stripmuseum van San Francisco.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl