NOS NieuwsAangepast

'Niet vaccin, maar griep oorzaak narcolepsie'

Niet het vaccin tegen de Mexicaanse griep, maar de griepvariant zelf is verantwoordelijk voor de uitbraak van de slaapziekte narcolepsie begin dit jaar. Eerder concludeerden Finse onderzoekers dat de griepprik verantwoordelijk was voor de ziekte. Chinese onderzoekers ontkrachten dat en pleiten het vaccin nu vrij.

Zowel de Finse als de Chinese onderzoekers constateerden na de uitbraak van de griep een verveelvoudiging van het aantal patiënten met de slaapziekte.

Pandemrix

De Finnen schreven de uitbraak toe aan een versterkend middel dat aan het griepvaccin Pandemrix werd toegevoegd. In Europa was begin dit jaar namelijk bij 162 kinderen, die allemaal waren ingeënt met Pandemrix, narcolepsie geconstateerd.

Uit een Chinese studie onder 629 narcolepsiepatiënten blijkt nu dat maar 5,6 procent van hen de griepprik heeft gehad. Ze wijten het uitbreken van de ziekte aan de griep zelf, omdat er ook in andere jaren na griepseizoenen een onverklaarbare piek te zien was in het aantal narcolepsiepatiënten.

Immuunsysteem

Narcolepsie is een zeldzame aandoening in de hersenen waardoor de patiënt op elk willekeurig moment in slaap kan vallen. De ziekte is niet te genezen, maar symptomen kunnen met medicijnen wel worden bestreden.

Er wordt al langer vermoed dat de ziekte een gevolg is van een verkeerde reactie in het immuunsysteem, maar hoe dat precies werkt, weet men nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl