NOS NieuwsAangepast

Adviseur ziekenhuis krijgt miljoen

Ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen heeft meer dan een miljoen euro voor een afvloeiingsregeling van een personeelsadviseur moeten betalen. Adviseur Clemens Güppertz bemiddelde in 2002 in een conflict tussen de medische staf en het bestuur.

Hij dwong een inkomensgarantie af omdat hij vreesde dat hij zijn baan zou kunnen verliezen door de bemiddeling. Tussen 2002 en 2006 wist hij de garantie nog een aantal maal fors te verbeteren.

Vakblad Medisch Contact schrijft dat de kantonrechter vorige maand bepaalde dat het ziekenhuis hem tot eind 2017 elke maand ruim 6400 euro moet betalen. Ook krijgt hij ruim een kwart miljoen euro om pensioenschade te compenseren. De adviseur werd in 2009 ontslagen en kreeg toen al 180.000 euro mee.

Niet uit te leggen

Het ziekenhuis reageert verbaasd en teleurgesteld op de uitspraak van de rechter. De totale kosten voor het ziekenhuis komen uit op tussen de 1,1 en 1,3 miljoen euro. "Dit exceptionele bedrag is aan onszelf, onze medewerkers, de patiënten en onze financiers niet uit te leggen", zegt woordvoerder Hans Stupers van het ziekenhuis.

Stupers: "Het geld van het ziekenhuis is bedoeld voor patiëntenzorg, en niet voor dergelijke zaken. Onze juristen bekijken daarom nu alle mogelijkheden om tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan. Maar dat moet zorgvuldig worden bekeken, want het heeft geen zin om twee keer voor de rechter het loodje te leggen".

Güppertz zelf wil tegenover Medisch Contact niet uitwijden over de zaak. Vorig jaar schreef hij een gedichtenbundel onder de alias Gijsbert Pertüz. Een aantal gedichten komt voort uit boosheid, zei hij vorig jaar. "Ik kan bijvoorbeeld heel boos worden over de bonuscultuur die maar doorgaat, ondanks alles wat er is gebeurd. Als je ziet hoeveel mensen te lijden hebben onder de crisis. Ik ben geen actieman, dus als er iets is waarover ik me opwind, ga ik erover dichten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl