1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Islamofobie wordt met miljoenen gesteund

In de afgelopen tien jaar is er meer dan 42 miljoen dollar (ruim 29 mln euro) gedoneerd om moslimhaat te bevorderen. Dat zegt het Center for American Progress in een 130 pagina's tellend rapport (.pdf). Het rapport publiceert de namen van de geldschieters, hoeveel ze hebben gegeven en wie het hebben ontvangen.

Het Islamophobia Network, zoals de groep in het rapport wordt genoemd, zou zich de afgelopen jaren hebben beziggehouden met anti-islampropaganda. Zo zouden ze bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het gerucht dat Obama een moslim is.

Het Center for American Progress is een progressieve denktank in de VS. Het centrum houdt zich bezig met vraagstukken als energie, nationale veiligheid, economische groei, immigratie, onderwijs en gezondheidszorg. Het heeft zich als doel gesteld conservatief beleid te bestrijden en daar alternatieven voor te bieden.

Sleutelspelers

In totaal zouden zeven stichtingen dat geld hebben gegeven aan vijf vooraanstaande 'anti-islamdeskundigen'. Het gaat om de volgende vijf sleutelspelers:

Frank Gaffney: voorzitter en oprichter van Center for Security Policy, een neoconservatieve denktank die zich bezighoudt met veiligheidszaken.

David Yerushalmi: Republikeins afgevaardigde die zich sterk maakt voor het bestrijden van de Sharia.

Daniel Pipes: een Amerikaanse schrijver en politiek analist. Hij is oprichter en voorzitter van het Middle East Forum, een conservatieve denktank opgericht in de jaren negentig.

Robert Spencer: schrijver en oprichter van Jihad Watch, een weblog gelieerd aan het David Horowitz Freedom Center, een conservatieve stichting.

Steven Emerson: Amerikaanse journalist en schrijver. Hij schrijft vooral over terrorisme, nationale veiligheid en moslimfundamentalisme.

Vrienden van Geert Wilders

Deze vijf figuren worden onder meer gesteund door Pamela Geller en David Horowicz, vrienden van Geert Wilders. Pamela Geller is de vrouw die Wilders naar New York haalde om te speechen tegen de komst van een moskee in de buurt van Ground Zero. David Horowicz haalde Wilders naar Californië voor een conservatieve conferentie. Horowicz zou zelf ook miljoenen van de fondsen hebben ontvangen.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl