NOS NieuwsAangepast

Ban Ki-moon wil snel missie naar Libië

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties wil snel een missie naar Libië sturen om daar te helpen de orde en de veiligheid te herstellen. De VN-Veiligheidsraad staat volgens Ban positief tegenover het initiatief.

De VN-topman heeft het idee besproken met onder meer de Afrikaanse Unie, de Arabische Liga en de Europese Unie. Hij heeft hen opgeroepen om een actieve bijdrage te leveren aan de missie.

De missie moet zich in eerste instantie richten op humanitaire hulp, maar ook al in een vroeg stadium op het organiseren van verkiezingen en de opbouw van een politie- en justitie-apparaat.

Konvooi

Libische opstandelingen hebben de belangrijkste grenspost tussen Libië en Tunesië veroverd. Volgens het Tunesische staatsperbureau werd er al dagen om de grenspost gevochten. Gisteravond hesen de opstandelingen er hun vlag. Ze kunnen nu makkelijker goederen invoeren.

Een stuk zuidelijker, bij de Libische grens met Algerije, is een konvooi van zes luxueuze auto's gepasseerd. Volgens getuigen was het konvooi zwaarbewapend.

Dat duidt erop dat hoge functionarissen Libië zijn ontvlucht. De getuigen zeggen dat het mogelijk Kadhafi en zijn zoons waren. De opstandelingen hebben vergeefs geprobeerd de auto's tegen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl