Delen van de stad New York zullen morgen worden ontruimd vanwege de orkaan Irene. Meer dan een kwart miljoen inwoners zullen geëvacueerd worden. In de stad zullen 91 evacuatiecentra worden geopend voor wie geen onderdak bij vrienden of familie kan vinden.

"We hebben nog nooit een verplichte evacatie gehad en dat zouden we ook niet doen als we niet dachten dat deze storm zeer gevaarlijk kan worden", lichtte burgemeester Bloomberg het besluit toe.

Het gaat om delen van Brooklyn, Queens and Staten Island. Ook de lagergelegen zuidpunt van Manhattan loopt gevaar. Irene kan daar op zondag overheen komen.

"Je hoeft maar naar een weerkaart te kijken om te zien hoe groot en uniek deze storm is, en hij komt zo'n beetje recht op ons af", aldus Bloomberg

Openbaar vervoer stilgelegd

Ook de infrastructuur van de stad kan een zwakke schakel zijn: tunnels en metrolijnen kunnen onderlopen door het overvloedige water. Het openbaar vervoer zal daarom morgenmiddag worden stilgelegd.

De bruggen naar het eiland Manhattan zullen worden gesloten bij harde wind.

In het geëvacueerde gebied liggen vijf ziekenhuizen. Daar werden vandaag al maatregelen genomen om patiënten in veiligheid te brengen. Ook bejaardenhuizen zijn daarmee begonnen.

Waarschuwing

President Obama maakt zich eveneens grote zorgen over de orkaan. Hij riep de Amerikanen op hun huis onmiddellijk te verlaten, zodra de autoriteiten daartoe opdracht geven.

"Ik kan dit niet genoeg benadrukken," waarschuwde Obama, "als u op de voorspelde route van Irene woont, moet u nu maatregelen nemen".

Obama komt een dag eerder terug van vakantie vanwege de orkaan. Zijn vrouw en dochters komen wel zoals gepland morgen terug naar Washington. Ook het eiland Martha's Vineyard, waar de Obama's verbleven, ligt mogelijk in het pad van Irene.

'Historisch'

Obama zei te verwachten dat Irene "historisch" zal gaan worden. Het is voor het eerst in 3 jaar dat een orkaan het Amerikaanse vasteland bereikt en voor het eerst in 25 jaar dat de stad New York getroffen kan worden.

De orkaan komt morgenochtend onze tijd aan land in de staat North Carolina. Voorbodes bereikten de Amerikaanse oostkust vandaag al in de vorm van harde wind, veel regen en golven tot 3 meter hoog.

Ook is op sommige plekken de elektriciteit al uitgevallen. In Florida raakten acht mensen gewond toen ze van een pier gespoeld werden.

Noodtoestand

Zes staten langs de oostkust hebben de noodtoestand afgekondigd en op veel plekken worden mensen verplicht geëvacueerd. Zo gaan de casino's van Atlantic City morgenmiddag verplicht dicht.

Op een lange snelweg in New Jersey is alleen eenrichtingsverkeer toegestaan, zodat men op alle banen weg van de kust kan komen.

Volgens de federale hulpdienst FEMA komt het niet vaak voor dat zo veel Amerikanen door een orkaan getroffen worden: in het gebied wonen 65 miljoen mensen.

STER reclame