NOS NieuwsAangepast

Joint genomen, zeker twee uur niet rijden

De regering heeft het wetsvoorstel over drugs in het verkeer naar de Kamer gestuurd. Daarin staat dat agenten bij een verdenking meteen langs de weg een speekseltest afnemen, maar dat je pas straf krijgt na een bloedtest op het politiebureau. Ook is duidelijk hoeveel joints, lijntjes, shots of pilletjes je mag nemen in het verkeer. Het komt er op neer dat je na drugs zeker twee tot drie uur moet wachten.

Drugs en verkeer vormen volgens minister Schultz van Haegen geen gelukkige combinatie. Een betere aanpak van bestuurders die onder invloed zijn van drugs, kan volgens haar veel verkeersdoden schelen. Daarom heeft ze het wetsvoorstel ingediend, waarmee het voor de politie een stuk makkelijker wordt om stonede bestuurders eruit te pikken.

Een agent kan nu al een verdachte bestuurder meenemen naar het bureau voor een bloedonderzoek. De nieuwe wet zorgt ervoor dat al meteen, langs de weg, een speekseltest kan worden afgenomen. Daardoor kan een agent al snel de eerste schifting maken. Omdat de speekseltest niet alle drugs opspoort, kan de agent ook langs de weg een onderzoekje doen naar de motoriek van de bestuurder en zijn oog- en spraakfuncties. Als uit de speekseltest of het onderzoekje blijkt dat iemand verdacht is, dan moet hij alsnog mee naar het bureau voor de betrouwbaarste testmethode: het bloedonderzoek.

Volgens Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut gaat de politie die speekseltest nu pas gebruiken omdat die eerst nog veel te onbetrouwbaar was.

Bestuurders zijn trouwens verplicht om mee te werken aan alle onderzoeken.

Grenswaarden

Drugs in het verkeer is helemaal verboden, maar na een klein restje drugs heb je nog niet meteen een probleem. Er zijn grenswaarden gesteld. Zo mogen blowers per liter maximaal 3,0 microgram THC in het bloed hebben. Maar hoeveel is dat? Volgens Van der Gouwe zit je kort na een joint al snel op 70 microgram: "Maar na twee tot drie uur zitten de meesten weer onder die grens van 3 microgram. Anders is het voor sommige mensen die al jaren blowen. Die hebben soms nog vier dagen nadat ze hebben geblowd een te hoge THC-waarde in hun bloed. Die zouden ook betrapt kunnen worden terwijl ze helemaal niet meer onder invloed zijn."

Ook voor andere drugs zijn grenswaarden gesteld. Voor amfetamine-achtige drugs mag de meetbare stof niet hoger zijn dan 50 microgram per liter bloed. Bij heroïne en morfine ligt de grens op 20 microgram per liter bloed, bij GHB is dat 10 microgram.

Door: Niels

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl