1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Verver verliest kort geding over rapport

Door researchredacteur Robert Bas

Het rapport over het mogelijke machtsmisbruik door de Schiedamse oud-burgemeester Verver kan vrijdag gewoon worden gepresenteerd. Dat heeft de rechter in Rotterdam bepaald. Verver probeerde met een kort geding te voorkomen dat het rapport openbaar zou worden. Ze eiste drie weken de tijd om het rapport te kunnen bestuderen.

De gemeenteraad van Schiedam besloot in april tot een extern, onafhankelijk onderzoek door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Dat was na beschuldigingen dat Verver misbruik had gemaakt van haar positie in een privégeschil met een Schiedamse aannemer.

De aannemer had beslag laten leggen op de woning van de burgemeester omdat ze weigert een rekening van drie ton voor een verbouwing te betalen. Volgens de berichten zou Verver daarna opdracht hebben gegeven om het bedrijf niet meer in aanmerking te laten komen voor klussen van de gemeente.

Declaratiegedrag

Ook verschenen er berichten dat de gemeente het chauffeursbedrijf van Ververs zoon voor hoge bedragen had ingehuurd voor ritten voor het college van burgemeester en wethouders. Verver werd er ook van beticht dat ze de zoon van een bevriende VVD-politica buiten de normale procedures aan een baan op het Stadskantoor had geholpen.

Daar kwamen recentelijk berichten over het declaratiegedrag van Verver bij. Daaruit bleek dat ze veel meer declareerde voor taxiritten naar Rotterdam dan haar collega's uit omliggende gemeenten. Ook declareerde ze 275 euro voor een rit van enkele kilometers van haar huis naar een restaurant en terug. De rekening was zo hoog omdat ze de chauffeur uren buiten liet wachten. In totaal declareerde ze in 2010 voor 17.000 euro aan dergelijke reiskosten.

Eind mei stapte Verver al op als burgemeester. Als reden gaf ze op dat ze door de negatieve publiciteit werd bedreigd en geïntimideerd.

Juridische procedures

Op de rechtszitting woensdag bleek al dat Verver het grootste deel van het rapport al heeft gelezen. Ze kent alleen de conclusies die BING trekt niet. De advocaat van Verver liet tijdens de zitting al doorschemeren dat er meer juridische procedures worden overwogen, onder meer tegen BING.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl