NOS NieuwsAangepast

Het gezicht van het Chileens studentenprotest

Het studentenprotest in Chili houdt aan, de studenten zijn strijdbaar en steeds meer mensen protesteren. Dit komt mede door de leidster van het protest, Camila Vallejo. Ze heeft charisma, doorzettingsvermogen en ze ziet er ook nog eens leuk uit.

Maar ze is niet bij iedereen geliefd, een vertegenwoordiger van het Ministerie van Cultuur zei dat de protesten wel zouden stoppen wanneer Vallejo gedood werd. Na deze uitspraak had de studente bescherming van de politie nodig. De Chileense overheid keurde de uitspraak van de ambtenaar overigens niet goed, ze is ontslagen.

De 23-jarige studente heeft de hand mogen schudden met de president en andere politieke prominenten. Ze krijgt heel Chili in beweging. Medewerkers van het openbaar vervoer, de mijnwerkers en ambtenaren strijden nu mee. Maar wie is de dame die al deze mensen op de been heeft gebracht? De studente Aardrijkskunde wordt het meisje met de neusring genoemd. Ze heeft bruin haar en een zelfstandige uitstraling. In de 105 jaar dat er een studentenbond van de Universiteit van Chili bestaat, is ze de tweede vrouwelijke voorzitter.

Verliefd

Vallejo is een cultfiguur geworden in Latijns-Amerika. Artiesten schrijven liefdesliedjes over de studente en de Boliviaanse vice-president laat weten dat iedereen verliefd op haar is. Zelf is ze er nuchter onder. "Een goed uiterlijk kan meehelpen, mensen komen naar mij luisteren vanwege mijn uitstraling, maar zo krijgen ze ook mijn boodschap mee", reageert Vallejo.

De studenten en scholieren protesteren omdat ze openbaar onderwijs willen. Nu zijn de onderwijsinstellingen nog privaat; de kosten voor een opleiding zijn nog torenhoog. Studenten werken zich in de schulden om hun middelbare school te kunnen betalen. Nadat ze afstuderen aan de universiteit hebben ze een torenhoge schuld. De overheid heeft de rente op studentenleningen al verlaagd, maar hier nemen veel inwoners van Chili geen genoegen mee.

In Nederland gaat ook een groepje Chilenen de straat op. Vanavond om 19 uur verzamelen ze zich op de Dam, zeggen ze op hun Facebookpagina.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl