NOS NieuwsAangepast

Jobs' grootste hits en missers

Na 14 jaar neemt Steve Jobs ontslag als CEO van Apple, dat hij in de jaren zeventig met zijn vriend Steve Wozniak oprichtte. Jobs heeft een indrukwekkende carrière achter de rug bij Apple. Dankzij succesvolle producten als de iPhone en de iPad groeide Apple uit tot het waardevolste bedrijf ter wereld.

Maar de iPhone en iPad zijn niet Jobs' belangrijkste uitvindingen. De Amerikaan ontwierp veel meer producten en systemen bij het bedrijf, zoals de Apple II-computer. Toch was niet alles wat hij creëerde even succesvol. Een lijstje met Jobs' grootste hits en missers.

Hits:

- Apple II (1977): De eerste echte computer voor de massamarkt. De Apple II was had een kast, een voeding, toetsenbord, besturingssysteem en beeldscherm. Het enige dat je hoefde te doen was de aan/uit-knop in te drukken.

- Macintosh (1984): De Macintosh was de eerste computer die met succes een grafische user interface en een muis integreerde. De interface had voor het eerst icoontjes en vensters. Apple lanceerde de Macintosh met een enorme mediacampagne onder leiding van een minuut-lange tv-commercial die werd uitgezonden tijdens de Super Bowl.

- iMac (1998): Een jaar na het succes van de Macintosh werd Jobs ontslagen door de Raad van Bestuur. Hij keerde in 1996 terug en twee jaar later kwam de iMac uit. De computer had een semitransparante behuizing met een bijpassend toetsenbord en een geheel ronde eenknopsmuis. De iMac had geen diskettestation en geen resetknop. Jobs vond beide overbodig.

- iPod (2001): Op 23 oktober 2001 introduceerde Jobs de iPod. Een muziekspeler waar je 1000 liedjes op kon zetten. Sinds de introductie heeft de iPod een revolutie meegemaakt van een monochroom display naar een groter scherm, met kleur, touchscreen, foto en video opname mogelijkheid en internet.

Missers:

- Apple III (1981): De opvolger van de zeer populaire Apple II. Deze computer was gericht op zakelijke gebruikers en was dan ook niet goedkoop. De Apple III moest de dreiging van IBM-computers tegengaan. De nieuwe en dure Apple-microcomputer bleek echter niet goed te werken. Na de lancering moest de computer dan ook meerdere keren worden teruggeroepen om het ontwerp te verbeteren. Uiteindelijk is de Apple III wel op orde gekomen, maar de IBM-pc's hadden de zakelijke markt al overgenomen.

- Lisa (1983): De eerste commercieel geproduceerde computer met een grafische user interface kostte 9.995 dollar bij de lancering. Net als de Apple III was Lisa gericht op zakelijke gebruikers, maar die schrokken van de hoge prijs en kozen massaal voor IBM. Toen de Macintosh een jaar later uitkwam was het gedaan met Lisa.

- Puck-muis (1998): De 'hockeypuck' vormige muis van Apple kwam samen met de iMac uit. De ronde muis draaide rond wanneer iemand de cursor wou bewegen, en veel mensen klaagden over RSI. Ook was de kabel de kort voor een doorsnee computer.

- The Cube (2000): Deze kleine computer werd geprezen om het design, maar had een duur prijskaartje en werd daarom niet gekocht. Ook de prestaties bleken niet goed en het gebrek aan een monitor werd door het publiek niet geapprecieerd.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl