NOS NieuwsAangepast

DSK, weer God in Frankrijk?

Door buitenlandredacteur Hans Brom

Wie de man drie maanden geleden, ongeschoren en ongestreken, voor de New Yorkse rechtbank had zien staan, had het nooit voor mogelijk gehouden dat Dominique Strauss-Kahn zo snel al vrij man zou zijn, vrij om terug te keren naar zijn vaderland.

De beschuldigingen waren concreet, het vergrijp waarvan hij werd verdacht ernstig, de discussie over zijn persoon fel. Niemand had toen durven voorspellen dat de rechter deze zaak zou seponeren.

Maar nu hij weer naar huis mag, wat voor ontvangst kan hij verwachten?

Voor het allemaal mis ging gold de socialist Dominique Strauss-Kahn als een van de grote kanshebbers voor het Franse presidentschap. Volgend voorjaar kiest Frankrijk een nieuwe president en met de notoir impopulaire Sarkozy en een Parti Socialiste in vrijwel permanente verwarring, had hij alle kans om als een soort vader des vaderlands het Elysée te betrekken.

Geruchten

Maar die tijd is voorbij. Zijn kennis en ervaring dwingen nog steeds respect af, maar door wat er de afgelopen maanden naar boven is gekomen, zijn veel Fransen toch geschrokken van wat er mogelijk schuilgaat achter deze onkreukbaar lijkende man. Kort na zijn arrestatie doken aan alle kanten verhalen op over handtastelijkheden, buitenechtelijke verhoudingen en opmerkelijke bedgewoonten.

Een aantal kwam uit het roddelcircuit, minstens één zal waarschijnlijk tot een rechtszaak leiden. De inmiddels 32-jarige schrijfster Tristane Banon beschuldigt DSK ervan haar in 2002 aangerand te hebben, toen ze samen op de bank zaten tijdens een interview.

Zolang deze zaak loopt wordt de herinnering levend gehouden aan een man waar iets mee was. Nog los van de mogelijkheid dat hij deze keer wel voor een seksueel vergrijp wordt veroordeeld

Populariteit gedaald

Dat maakt hem binnen de Parti Socialiste ook enigszins besmet. Niemand zal dat hardop zeggen, als de partijkopstukken zich een voor een haasten om steun te betuigen aan hun belaagde kopman. Als DSK ergens de komende dagen terugkeert in Parijs zal iedere partijbons eerst eens even kijken hoe het publieke debat zich ontwikkelt. Uit een peiling die werd gehouden, direct na zijn vrijlating blijkt al dat Strauss-Kahns populariteit stevig is gedaald.

Het is hoe dan ook te verwachten dat hij zich publicitair voorlopig koest houdt. Eén interview zal hij geven, beloofde hij toen hij gisteren de New Yorkse rechtbank verliet.

Niets heeft hij tot nu toe gezegd over de mogelijkheid toch nog mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Vooral waarschijnlijk omdat het wat onkies is om als verdachte in een verkrachtingszaak te speculeren over presidentiële ambities.

Achter de schermen

Adviseur zal hij waarschijnlijk worden, voor en achter de schermen van de socialistische presidentskandidaat. Lijstduwer ook misschien, in de verkiezingscampagne.

Maar zijn vroegere status van algemeen gewaardeerd mens en politicus, superheld, redder in de nationale nood, zal hij waarschijnlijk nooit meer bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl