NOS NieuwsAangepast

Rijke Fransen willen ook van hun geld af

De Amerikaanse miljardair Warren Buffet wilde vorige week al wat centen kwijt en zijn idee wekt ook in Frankrijk sympathie. Buffet wil dat de rijke Amerikanen meer belasting gaan betalen om het begrotingstekort van de VS terug te dringen. Een groep rijke Fransen wil ook op deze manier de staatskas spekken.

Zestien rijke mensen hebben hun handtekening gezet onder de brief waarin het plan is uitgelegd. "Wij, voorzitters, mensen uit het bedrijfsleven of rijke burgers willen dat er een 'uitzonderlijke bijdrage' wordt opgericht", is te lezen in de brief. "We hebben enorm geprofiteerd van het Franse belastingstelsel en de euro, nu willen we bijdragen aan het behoud hiervan."

Deelnemers

Liliane Bettencourt, de rijkste vrouw van Europa, doet ook mee. Haar vader richtte L'Oreal op, dat heeft haar ook heel wat opgeleverd. En ook de kopstukken van de Franse bedrijven als Peugeot-Citroën en Air France-KLM hebben een handtekening gezet onder de brief. "Het is een goed initiatief, maar of het echt veel zoden aan de dijk zet weet ik niet", zegt Eric Kemmeren, hoogleraar Internationale Fiscale Economie van de Universiteit van Tilburg. "Het zou onderdeel kunnen zijn in een groot pakket aan veranderingen."

Frankrijk is al bezig om het begrotingstekort te laten krimpen. Dit jaar streven ze naar een tekort van 5,7 procent, vorig jaar lag dit nog op 7,1 procent. Volgend jaar wil het land een tekort dat nog lager ligt: ze willen de 4,6 procent halen.

Belasting

De rijkste Fransen moeten 40 procent belasting betalen over hun inkomsten, blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) In ons land betaalt de hoogste belastingschaal veel meer inkomstenbelasting, zo'n 52 procent. Die belasting zou in Frankrijk dus nog wel omhoog kunnen. Een vaak gehoord bezwaar tegen belastingverhoging voor de hoogste salarisklasse is dat dit slecht zou zijn voor de economie, maar daar valt nog wel wat over te zeggen. "Het hangt af van de mate van de verhoging. De elasticiteit moet er nog in zitten, er moet alleen geen gedragsverandering bij de belastingbetaler optreden door de verhoging", ligt Kemmeren toe. "De belasting is dus niet eindeloos omhoog te halen en je moet de impact van belasting ook niet overdrijven", besluit Kemmeren.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl