'Bernhard had nog een dochter'

Aangepast

Prins Bernhard had niet twee, maar drie buitenechtelijke kinderen. Dat zegt althans royalty-verslaggever Marc van der Linden. Over de details wil Van der Linden nog niets kwijt en bewijzen in de vorm van dna-materiaal of documenten zijn er niet, maar het verhaal wordt volgens hem door verschillende mensen bevestigd.

Bernhard zelf onthulde kort voor zijn overlijden dat hij twee buitenechtelijke dochters had; Alicia de Bielefeld en Alexia Grinda. Maar Van der Linden zegt er zeker van te zijn dat hij er nog een had. Het zou gaan om een vrouw van 65 die in Nederland is geboren en opgegroeid.

'Gloedvolle ontmoeting'

De vrouw zou na de oorlog zijn geboren en het resultaat zijn van een "gloedvolle ontmoeting tijdens de Bevrijdingsdagen in 1945", aldus de verslaggever in de Telegraaf. De vrouw was zelf naar Van der Linden toe gegaan, omdat hij aan een boek over prins Bernhard werkt.

Vanavond verschijnt ze in de tv-programma's RTL-Boulevard en Knevel en Van den Brink, zegt Van der Linden. Volgens de journalist komen morgen bewijzen bij de presentatie van zijn boek over Bernhard.

'Meer bewijs nodig'

Historicus Cees Fasseur zegt dat hij nooit eerder van de dochter heeft gehoord en niet weet wie het is. "Het verhaal zou kunnen kloppen, maar het kan evengoed een canard zijn." Fasseur wil eerst meer bewijs zien in de vorm van brieven, omdat meer mensen beweren dat ze familie van de Oranjes zijn.

Van der Linden in het NOS Radio 1 Journaal: "Fasseur vergeet dat niet voor elke relatie tussen vader en dochter brieven naar het koninklijk huis gestuurd hoeven worden."

Auteur Annejet van der Zijl zegt dat de vrouw zich eerder bij haar heeft gemeld. De vrouw wilde het verder uitgezocht hebben om er zekerheid en rust over te krijgen. Maar Van der Zijl kon er niet veel mee, omdat het niet in het straatje van het boek paste dat zij aan het schrijven was. Ze vond wel dat de vrouw een plausibel verhaal had en heeft haar doorverwezen naar Van der Linden.

'Fantastische vrouw'

Van der Linden kent de dochter inmiddels en heeft haar meerdere malen gesproken. "Ik vind het een fantastische vrouw, het is een lieve vrouw. Ik vind haar lijken op de twee andere buitenechtelijke dochters, maar dat is natuurlijk subjectief. Ik ben heel blij voor haar dat ik meer voor haar over haar geschiedenis heb kunnen ontdekken, dat was de reden voor het eerste contact."

STER Reclame