NOS NieuwsAangepast

Had een superweerradar het Pukkelpop-drama kunnen voorkomen?

In het Utrechtse Cabauw staat een superweerradar, ontwikkeld door de TU Delft, Wageningen University en het KNMI. De zogenoemde IDRA-radar kan "in wolken kijken", en meet daardoor veel nauwkeuriger dan bestaande weerradars.

Dankzij het zenden en ontvangen van radiogolven weet de IDRA-radar hoe een wolk er aan de binnenkant uitziet. Bestaat de bewolking uit grote of kleine druppels? Hoe zijn die druppels verdeeld? En, met welke snelheid vallen ze naar beneden? Het zijn voorbeelden van factoren die iets zeggen over de kans op en de locatie van regen of storm.

Nauwkeurig

"IDRA is een voorbeeld van een nieuwe generatie weerradars", zegt professor hydrologie en kwantitatief waterbeheer Remko Uijlenhoet van de Wageningen University. "Dankzij Buienradar weten we tot op 1 km2 nauwkeurig waar het regent. IDRA meet dat tot wel 3 meter nauwkeurig." En dat is handig als je twijfelend voor de kledingkast staat, maar ook voor watermanagement. "Als er veel regen verwacht wordt, zouden waterschappen alsvast extra kunnen malen. Dan staat er minder lang water in de straten."

Pukkelpop

Toch kan ook de IDRA-radar niet voorkomen dat we zo nu en dan overvallen worden door noodweer. Vorige week werden 60.000 bezoekers van het Pukkelpop festival overvallen door het noodweer. Vier mensen kwamen daarbij om het leven en 140 anderen raakten gewond toen er een tent instortte. "Dat hadden we amper kunnen voorkomen", zegt Uijlenhoet. "Het evacueren van zoveel mensen duurt misschien wel een uur. Dan moet je dus al weten wat voor weer het wordt, en dat is moeilijk. In combinatie met de traditionele systemen en modellen hadden we misschien een kleine kans gemaakt."

Toch is er belangstelling voor de weerradar. Zo wil Rotterdam het radarsysteem hebben om het waterbeheer te verbeteren. "De stad kan dan haar waterbeheer real time aanpassen aan het weer", aldus Uijlenhoet. Hij verwacht dat het radarsysteem de komende tien jaar op meer plekken in gebruik wordt genomen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl