Doden bij Amerikaanse vliegshows

Aangepast

In de VS zijn dit weekend twee doden gevallen bij vliegevenementen. Een stuntvlieger stortte neer tijdens een show en een stuntman viel van zijn vliegtuig tijdens een optreden.

In Michigan ging gisteren de stunt van wing walker Todd Green gruwelijk mis. Green probeerde van een dubbeldekvliegtuig over te stappen naar een helikopter, maar greep mis, mogelijk vanwege de opkomende wind.

Hij stortte daarna 60 meter naar beneden, zoals te zien is op beelden die bezoekers online zetten. Medisch personeel uit het publiek probeerde Green nog te redden, maar hij werd later in het ziekenhuis doodverklaard.

Stil

Honderden mensen zagen het ongeluk gebeuren. "Sommigen dachten eerst dat het erbij hoorde. Het leek alsof een lappenpop naar de grond viel", aldus een getuige. ""Maar toen gaf de omroeper aan dat het een ongeluk was."

"Er werd veel gehuild", zei een andere bezoeker, die haar twee kinderen had meegenomen naar de vliegshow. "We zaten en bidden samen."

Todd Green was een stuntman met al 25 jaar ervaring, wiens vader een beroemde stuntman was geweest. Hij had de stunt zaterdag succesvol uitgevoerd.

Manoeuvre mislukt

Ook bij een vliegshow in Kansas ging het mis. Daar wist een stuntpiloot zijn vliegtuig niet op tijd op te trekken na een manoeuvre.

De ervaren stuntpiloot Bryan Jensen voerde een stunt uit waarbij hij de motor van zijn toestel uitzette en in een schroef naar de aarde dook. De motor sloeg echter niet op tijd weer aan en het vliegtuig sloeg op de grond te pletter in een grote vuurbal.

Hier was het publiek, onder wie de vriendin van de piloot, eveneens getuige van het ongeluk. De vliegshow voor zaterdag werd afgelast, maar ging gisteren wel gewoon door.

Vrijdag ging het ook al fout bij een vliegshow in Groot-Brittanniƫ. Daar stortte een vliegtuig van stuntteam de Red Arrows neer, waarbij de piloot om het leven kwam.

STER Reclame