Door redacteur justitie Ilan Sluis

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol krijgt steeds vaker te maken met een nieuwe vorm van drugssmokkel: bolletjesslikkers met vloeibare cocaïne. Sinds maart 2010 werden er bijna vijftig opgepakt. De nieuwe smokkelmethode is gevaarlijker dan het slikken van ouderwetse bolletjes, maar toch wint het aan populariteit.

Afgelopen woensdag was het weer raak. Een smokkelaar met vloeibare cocaïne in zijn maag werd aangehouden op Schiphol. Hij is de 49ste die is aangehouden nadat het fenomeen werd ontdekt.

Bodyscan

Sinds dat moment vindt de marechaussee op Schiphol steeds vaker smokkelaars met bolletjes vloeibare cocaïne in hun maag.

"We hadden al aanwijzingen dat er op deze manier gesmokkeld werd, maar uiteindelijk hebben we het met de bodyscan vastgesteld", zegt brigadecommandant Roland Scheltes. "Het ziet er op de scan anders uit dan reguliere bolletjes, dus de röntgentechnici hebben er zeker aan moeten wennen. Maar nu is het net zo zichbaar als de ouderwetse bolletjes in vaste vorm."

Gezondheidsrisico's

Het aantal smokkelaars is tot nog toe een fractie van de honderden bolletjesslikkers die jaarlijks worden ontdekt op de luchthaven, maar de marechaussee maakt zich wel grote zorgen over deze ontwikkeling. De gezondheidsrisico's zijn namelijk enorm, weet ook verslavingsinstituut Trimbos.

"De gevaren van vloeibare cocaïne in het lichaam zijn veel groter dan de traditionele samengeperste poedervorm. Als de vloeibare bolletjes knappen, wordt de cocaïne veel sneller opgenomen in het lichaam, met grotere kans op een overdosis", legt drugsdeskundige Daan van der Gouwe van Trimbos uit.

Opmerkelijk

De smokkel van vloeibare cocaïne neemt in zijn algemeenheid een vlucht. Op Schiphol zijn al meerdere opmerkelijke vondsten gedaan; in flessen wijn en in dozen met tropische vissen bijvoorbeeld. Alles in de hoop dat de in vloeistof opgeloste cocaïne niet ontdekt wordt.

STER reclame