NOS NieuwsAangepast

NASA: scenario's voor een alieninvasie

Veel filmscenaristen gingen hen voor, en nu wagen ook wetenschappers zich aan scenario's voor een mogelijke invasie door buitenaardse wezens. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Pennsylvania State en NASA beschrijven in een onlangs gepubliceerd rapport verschillende invasiescenario's door aliens. En als we niet beter voor onze aarde zorgen, ziet het er volgens de wetenschappers slecht uit voor het menselijk ras. Is contact met buitenaardse wezens voordelig of schadelijk voor mensen? Volgens het rapport zijn er verschillende scenario's mogelijk die op te delen zijn in drie categorieën. Ze kennen blijkbaar ook hun klassiekers: ter illustratie van hun vermoedens verwijzen ze naar science-fiction klassiekers zoals The War of the Worlds, Star Trek en District 9.

Voordeel/neutraal/nadeel

Het pakt voordelig voor ons uit als de aliens ons willen opnemen in een intergallactische federatie à la de 'United Federation of Planets' uit Star Trek. De mensheid zouden dan kunnen delen in de techisch superieure kennis van onze collega-samenlevingen. Dat zou ook kunnen als ze toch kwaadaardig blijken maar wij hen alsnog kunnen verslaan. De onderzoekers verwijzen naar de film District 9 als voorbeeld dat aliens mogelijk ook een last voor ons kunnen zijn.

Volgens de onderzoekers kan buitenaards leven net zo zeer een neutrale houding tegen ons aannemen. Mogelijk omdat ze niet in ons geïnteresseerd zijn als ze ons niet als een bedreiging zien. Doen ze dat wel, dan kan de mensheid ook systematisch uitgeroeid worden. Mogelijke reden kan volgens de onderzoekers zijn dat het buitenaards leven het universum voor ons wil beschermen, omdat we al onomkeerbare schade aan onze eigen planeet aanbrengen.

Aanbeveling

Om agressie van buitenaards leven te voorkomen geven de onderzoekers ook een aantal aanbevelingen. Zo moeten we vooral niet de indruk wekkken dat onze beschaving zich snel ontwikkelt. "Het is vooral belangrijk om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, omdat de samenstelling van onze atmosfeer vanuit andere planeten kan worden gezien." Alsof we nog niet genoeg redenen hadden om beter voor onze planeet te zorgen.

Door: Jan-Willem

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl