'Een jongen stierf in de armen van m'n vriendin'

time icon Aangepast

De nog aanwezige festivalgangers van Pukkelpop gaan op weg naar huis nu het evenement definitief is afgelast. Het is een troosteloze aanblik, vertelt correspondent Tijn Sadée. "Vannacht gingen de eerste duizenden al naar huis, ze werden vooral opgehaald door hun ouders."

Sadée merkt dat er veel begrip is voor het besluit van de organisatie om het festival af te gelasten. Het terrein van de camping was zo goed als onbegaanbaar door de modderzee.

"Het heeft vannacht nog hard geregend, gedonderd, gebliksemd; het was een beetje creepy. Het is heel jammer dat het is afgelast, maar ik denk ook dat er geen andere oplossing was", zegt een muziekliefhebber.

Weinig slaap

Een andere jongen vertelt: "Ik heb niet veel geslapen. Ik moest plassen en had geen zin om weer nat de tent in te kruipen. Een andere festivalganger is gewikkeld in een deken. "Ik heb het heel koud, maar dat alles is afgelast, is de grootste domper op de feestvreugde."

Toch is er ook kritiek op de beslissing. "Ik snap het wel, omdat er doden gevallen zijn, maar het is ook wel heel jammer, want je hebt toch voor het kaartje betaald. We waren echt blij toen we gisteren hoorden dat er toch nog iets doorging. Maar nu is alles afgelast, dus je kunt er niets aan doen."

Puinhoop

Het bleef gisterenavond lang onduidelijk of het festival nog door zou gaan, merkte NOS-sportverslaggever Rick Hoogkamp die op het festival aanwezig was. "Het was een ongeorganiseerde puinhoop. Mensen liepen van hot naar her, bijna als kippen zonder kop. De communicatie vanuit de organisatie was slecht en ambulances reden af en aan. Het maakte het er niet leuker op; luguber zelfs. Het waren bizarre uren tussen zes en twaalf."

Steeds meer festivalgangers gaan met hun gedachten terug naar wat er gisterenavond gebeurde. Een ooggetuige vertelt: "Ik stond in de tent die ingestort is. Plots scheurde de tent open. Binnen een halve minuut lag alles plat. Ik denk dat we geluk hebben gehad. Op het moment dat je in die tent zit, probeer je naar buiten te rennen. Er vallen balken, je probeert mensen te helpen. Zelf ben ik teruggerend. Er lagen een paar mensen op de grond. "

Verrast

De onweersbui kwam uit het niets en de festivalgangers werden compleet verrast. "We zitten lekker gezellig buiten. Er beginnen wolken te komen en het begint te donderen. We kijken naar de derde boom langs ons, die begint volledig heen en weer te schudden. Er breekt een tak af. Die tak valt recht naar beneden, op een jongen, die op een plek zat waar wij normaal zaten. Die tak valt op zijn hoofd en hij valt neer", vertelt een bezoeker in het Radio 1 Journaal.

"Zijn hoofd maakte een heel vreemde beweging. Mijn vriendin is er meteen naar toe gerend en heeft hem in zijn armen gepakt. Op dat moment ademde hij nog. Na ongeveer acht seconden stopte hij met ademen en is hij in de armen van mijn vriendin gestorven."

Waarschuwing

Een van de vragen die nog beantwoord moeten worden, is of de organisatie de muziekliefhebbers had kunnen waarschuwen.

Een van de Belgische festivalgangers is daarover duidelijk: "Nee, we zijn niet gewaarschuwd. We wisten wel dat er een storm ging komen. Er werd vooraf al gezegd dat de tenten waren voorbereid op slecht weer en dat ze een storm van 8 à 10 Beaufort aankonden. Ze zeiden dat er een stormpje zou komen." Dit wordt overigens door de organisatie ontkend, meldt De Morgen.

"Ze hebben op geen enkel moment omgeroepen dat er iemand gevaar zou lopen. Ze hebben het laten begaan, op zijn Belgisch. In België dichten we de put pas als het varken verdronken is. Ik weet niet wat ik nu moet gaan doen, ik zit te wachten tot we weer naar huis kunnen. Ik denk dat Pukkelpop dit trauma nooit te boven gaat komen."

STER Reclame