NOS NieuwsAangepast

Vijf doden door noodweer op Pukkelpop

Het aantal doden bij het Belgische festival Pukkelpop is opgelopen tot vijf. Twee gewonden zijn vannacht bezweken aan hun verwondingen. Het festivalterrein werd begin van de avond getroffen door een enorm noodweer.

De organisatie blaast het festival toch af. In eerste instantie was besloten door te gaan om de bezoekers niet teleur te stellen, maar "we kunnen ons er niet mee verzoenen om het festival verder te laten plaatsvinden", aldus een woordvoerder.

"Pukkelpop is in diepe rouw. We voelen erg mee met de families en vrienden van de slachtoffers. Woorden schieten te kort", laat de woordvoerder weten. De burgemeester van Hasselt noemt dat besluit "moedig en terecht".

Afgelopen nacht probeerden medewerkers van het festival nog haastig het terrein weer op orde te krijgen. "Het is voor een deel opgeruimd, maar lang niet genoeg om door te gaan", zegt verslaggever Lidwien Gevers ter plekke. "Het festivalterrein is één grote puinhoop."

Extra bussen en treinen

De organisatie zet extra bussen en treinen in om alle festivalgangers naar huis te krijgen. "Wij roepen alle Pukkelpoppers op om op een serene manier terug naar huis te keren", schrijft de organisatie.

Het festival, met 60.000 bezoekers, zou eigenlijk tot en met zaterdag duren. Voor vandaag stond onder meer nog Eminem op het programma.

Gisteravond waren al veel mensen afgedropen. Veel festivalgangers werden door ouders opgepikt om naar huis gebracht te worden. Dat leidde tot een grote verkeerschaos. Omdat dat vandaag vermoedelijk weer gaat gebeuren, zal de politie de toestroom in goede banen proberen te leiden.

Onderdak

Op Twitter kwam ook gisteravond een solidariteitsgolf op gang om de festivalgangers op te vangen. Via de #hasselt lieten inwoners van Kiewit en Hasselt weten dat ze een douche, droge kleren of eten en drinken hadden voor festivalgangers.

Doordat de camping waar veel bezoekers verbleven ook grotendeels blank kwam te staan, raakten velen van hen schone kleren en een dak boven hun hoofd kwijt. Een hotel in Hasselt stelde daarom ook gratis kamers beschikbaar.

Het festival is bijzonder blij met de hulp "Wat hier is gebeurd, is uitzonderlijk en zeer onvoorspelbaar geweest. We zijn heel erg ontroerd door alle spontane hulp die onze festivalgangers en wij mochten ontvangen."

Ingestort

Op de festivalweide in Hasselt stortten gisteravond tenten en stellages in en vielen bomen om door hevige windstoten en hagelbuien.

"Het is een echte windhoos geweest, dit heeft Hasselt nog nooit gezien", aldus de burgemeester. "En dan net op het moment dat er een festival plaatsvond en net op die weide. Het is echt het noodlot dat hier heeft toegeslagen."

Behalve vijf doden zijn er ongeveer 70 gewonden, van wie er zo'n 35 ernstige verwondingen hebben. Buitenlandse Zaken heeft één melding van een Nederlandse man die is opgenomen in het ziekenhuis.

Er is een Belgisch informatienummer opengesteld voor het drama op Pukkelpop: + 32 11 23 97 11. Ook kunnen vragen gesteld worden via info@pukkelpop.be

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl