NOS NieuwsAangepast

'Drama was niet te voorkomen'

De organisatie van Pukkelpop zegt te zijn overvallen door het noodweer van gisteren. Het drama was dan ook niet te voorkomen, vindt de organisatie.

De verklaring lijkt in strijd met wat het Belgische weerinstituut KMI zegt. Dat meldt dat er gisterochtend een weeralarm is afgegeven. Volgens een woordvoerster van het instituut was er code oranje afgekondigd. Dat is de op één na zwaarste waarschuwing.

Bezoekers zeggen dat de organisatie heeft benadrukt dat mensen zich geen zorgen hoefden maken over de storm.

Doden

Het aantal doden na het noodweer staat nu op vijf. Onder de doden zijn geen buitenlanders. Dat heeft de burgemeester van Hasselt vanochtend gezegd op een persconferentie. Gisteren vielen er drie doden op het festival door een hevige storm. Vannacht zijn nog eens twee festivalgangers overleden. Een dode viel op de camping, de andere vier op het festivalterrein.

De burgemeester vertelde verder dat er 140 mensen gewond raakten. Sommigen zijn slechts licht gewond, maar er zijn ook drie zwaargewonden die nog vechten voor hun leven. Drie van de tien zwaargewonden zijn Nederlanders.

De organisatie zei tijdens de persconferentie dat het de zwaarste nacht uit de geschiedenis van de Belgische festivals is.

Afgelast

De organisatie van Pukkelpop heeft het festival afgelast. "Pukkelpop is in diepe rouw", schrijft de organisatie op de eigen site. "We voelen erg mee met de families en vrienden van de slachtoffers. Woorden schieten te kort. We kunnen ons er dan ook niet mee verzoenen om het festival verder te laten plaatsvinden. Daarom hebben wij besloten om Pukkelpop 2011 voor de rest van het weekend stop te zetten."

Aanvankelijk wilde de organisatie doorgaan met Pukkelpop. Maar vanochtend rond half zes is er toch besloten alles af te lasten.

Noodweer

Het festival begon zonnig, maar om 18.00 sloeg het noodweer toe. Het mobiele telefoonnetwerk lag een tijdje zo goed als plat, waardoor het moeilijk was mensen te bereiken. Er waren zo'n 60.000 mensen op het festivalterrein op het moment van het noodweer.

Drama

Vorig jaar kende Pukkelpop ook een dramatische editie, toen pleegde de zanger van Ou Est Le Swimming Pool zelfmoord.

Lowlands

Festival Lowlands in Biddinghuizen gaat gewoon door. "Het festival vindt normaal doorgang. De weersvoorspellingen voor de komende dagen zien er gunstig uit. Het zal niet volledig droog blijven, maar noodweer wordt niet voorspeld", aldus een woordvoerder. Op het festival wordt wel op verschillende manieren stilgestaan bij het drama op Pukkelpop.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl