NOS NieuwsAangepast

Doden door noodweer Pukkelpop

Op het Belgische popfestival Pukkelpop bij Hasselt is een aantal mensen om het leven gekomen door noodweer. Dat heeft het hoofd van de hulpdiensten in Hasselt bekendgemaakt.

Aanvankelijk was er sprake van drie doden, maar laat op de avond meldden Belgische media een vierde slachtoffer. Er zijn zo'n zeventig gewonden, van wie er elf slecht aan toe zijn. De gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht of worden in een sporthal behandeld.

Op het festival in Hasselt waren aan het begin van de avond korte tijd hevige buien met onweer en hagel. Daardoor stortte onder meer een grote tent in waar veel mensen stonden te schuilen. Ook viel een boom op een eetkraam.

'Chaos'

Ooggetuige Rick Hoogkamp vertelde dat de plotseling opkomende wind onder de tenten sloeg, die daardoor werden opgetild en neerstortten. "Het is een chaos", zei hij. Volgens Hoogkamp hadden de meeste festivalgangers geen idee wat er gebeurd was.

Pukkelpop was net begonnen. Er waren zo'n 60.000 festivalgangers op het terrein.

Het verkeer op toegangswegen naar Hasselt staat nagenoeg vast. Veel ouders die zich zorgen maken proberen hun kinderen op te halen.

Festival gaat door

"Het kwaad is geschied. Het noodweer heeft hier zeer hard toegeslagen", zei de organisator van Pukkelpop, Chokri Mahassine, kort na het drama. "We hebben alle optredens opgeschort, tot we op de hoogte zijn van de hele situatie."

Later liet hij weten dat het festival vrijdagochtend doorgaat. Hij wil de festivalbezoekers die willen blijven, niet teleurstellen. Het programma gaat om 11.00 uur verder, zij het in aangepaste vorm.

De organisatie heeft een noodnummer ingesteld: 0032-11239711

Vorig jaar viel er ook al een dode te betreuren op Pukkelpop. Toen pleegde de zanger van de Britse band Où Est Le Swimming Pool zelfmoord, vlak na zijn optreden. De 22-jarige Charles Haddon sprong op een parkeerplaats van het festivalterrein van een lichtmast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl