'Smash dwn in Northwich Town' was de oproep die Jordan Blackshaw, 21 jaar, deed in een aangemaakt Facebook-evenement. Een andere Brit, de 22-jarige Perry Sutcliffe-Keenan, nodigde op dezelfde manier mensen uit om op 10 augustus te komen rellen in het plaatsje Warrington onder de naam 'The Warrington Riots'.

Verzamelen bij McDonald's

Op negen augustus zou de rel van Blackshaw volgens zijn oproep moeten plaatsvinden. Bijeenkomen achter de McDonald's om vervolgens richting het centrum te gaan voor de 'lootin'. Doordat beide pagina's openbaar waren, kon de politie op tijd ingrijpen. De twee worden beschuldigd van het opzettelijk aanzetten van anderen tot het begaan van een strafbaar feit.

Rellen in je eentje

Blackshaw was uiteindelijk de enige die bij zijn eigen 'rel' kwam opdagen. De oproep van Sutcliffe-Keenan werd na enkele uren al verwijderd zonder navolging te krijgen. Hoewel de rellen dus nooit hebben plaatsgevonden, zijn de initiatiefnemers wel veroordeeld tot vier jaar cel. Dit zijn de zwaarste straffen die tot nu toe zijn uitgedeeld aan Britse relschoppers die vorige week verschillende Britse steden onveilig maakten. De rechter hoopt dat de veroordeling ter afschrikking zal werken om soortgelijke oproepen tot rellen te voorkomen. Inmiddels zijn er al meer dan 800 relschoppers aangeklaagd; dit aantal zal nog oplopen.

STER reclame