NOS NieuwsAangepast

Samsung-tablet toch ook te koop in Europa

Er was veel belangstelling voor dé concurrent van de iPad van Apple vandaag. Die tabletcomputer, de Samsung Galaxy Tab 10.1, mocht namelijk alleen in Nederland verkocht worden. Mocht, want inmiddels mag de tablet ook in de rest van Europa over de toonbank. Alleen in Duitsland mag de Samsung nog niet worden verkocht.

Het verkoopverbod heeft te maken met een juridisch gevecht tussen Samsung en Apple. Die laatste vindt dat de tablet te veel lijkt op de iPad en bovendien zou Samsung techniek van Apple gebruiken waar een patent op zit. De rechter doet op 15 september uitspraak, tot die tijd mag Samsung doorgaan met de verkoop. Als de rechter de verkoop verbiedt, moeten alle tabs op 13 oktober uit de winkels zijn.

Een Duitse rechtbank oordeelde eerder dat de tablet niet verkocht mag worden in Duitsland en de rest van de Europese Unie. Maar omdat in Nederland een losse zaak loopt, mocht de verkoop hier wel. Inmiddels heeft Samsung via een spoedprocedure afgedwongen dat de computer toch wel mag worden verkocht in andere landen buiten Duitsland.

De Mediamarkt en Bol.com mochten vandaag dus al beginnen met de verkoop. En dat zorgt voor drukte. Maar andere drukte dan bij de verkoop van de iPad. "Bij de iPad zag je vooral Apple-fans tussen de 18 en 22 jaar. Nu zie je meer de 'normale' mensen die het gewoon een leuk apparaat vinden", zegt ICT-expert Krijn Schuurman.

En de verkoop gaat goed. "De tablets gaan als warme broodjes over de toonbank", zegt een verkoper van de Mediamarkt in Utrecht.

Android

Apple heeft ook ruzie met Google, eigenaar van het besturingssysteem Android waarop de tablet van Samsung draait. De twee hebben allerlei patenten op onderdelen zitten en daar lopen meerdere rechtszaken over, ook over telefoons. Gisteren nam Google Motorola over, waarschijnlijk om de vele patenten die Motorola heeft.

Door: Arno

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl