NOS NieuwsAangepast

JP Coen van zijn sokkel gestoten

Het beeld van Jan Pieterszoon Coen in de binnenstad van Hoorn is vanmorgen van zijn sokkel gestoten. Er was de laatste tijd veel te doen over het beeld, maar de gemeente verzekert dat het om een ongeluk gaat.

Een aannemer was vanmorgen bezig lichtmasten terug te plaatsen die waren verwijderd voor de plaatselijke kermis. Daarbij reed hij per ongeluk met een kraan tegen het beeld, dat van zijn sokkel viel.

Niemand raakte gewond bij de botsing.

Beschadigd

Het beeld is beschadigd, maar het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is. Het beeld zal worden hersteld met vloeibaar brons en dan worden teruggezet. De gemeente zegt dan ook meteen de tekst op het beeld te vervangen.

Vorige maand steunde de gemeenteraad een burgerinitiatief om de tekst op de sokkel aan te passen.

Uitgemoord

Onder leiding van gouverneur-generaal Coen (1587-1629) verstevigde Nederland zijn positie in de Oost door de Portugezen te verdrijven en lokale stammen te knechten. Ook werd een handelspost gesticht op Formosa, het huidige Taiwan.

De uitbreiding kostte duizenden levens. Zo droeg Coen op de opstandige stad Jacarta af te branden, waarna hij er Batavia stichtte. Ook leidde hij een expeditie op de Banda-eilanden waarbij bijna de volledige inheemse bevolking werd uitgemoord.

Critici vonden dat de wandaden van Coen ook op de sokkel van het beeld vermeld dienen te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl