NOS NieuwsAangepast

Postzegelhandelaar was opgepakt

De Utrechtse postzegelhandelaar Willem van der Bijl, die in Noord-Korea werd vermist, heeft daar twee weken vastgezeten op verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten. Van der Bijl is inmiddels terug in Nederland.

Vlak voordat de Utrechter terug zou reizen, werden hij en zijn lokale medewerkers opgepakt. Van der Bijl is twee weken ondervraagd en mocht pas het land uit nadat hij een verklaring had ondertekend waarin hij de beschuldigingen toegaf. Gisteren is hij op een vliegtuig naar Peking gezet en doorgevlogen naar Nederland.

In een persverklaring staat dat het goed gaat met Van der Bijl. Hij wil zelf niets zeggen uit angst voor het lot van zijn Noord-Koreaanse medewerkers.

Pyongyang

Van der Bijl vloog vorige maand naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Dat had de postzegelhandelaar al veel vaker gedaan. Meestal liet hij na aankomst snel iets van zich horen, maar dit keer konden zijn zakenpartner en vrienden geen contact met hem krijgen. Ze gaven hem uiteindelijk als vermist op.

Opmerkelijk was dat tijdens Van der Bijl tijdens zijn vermissing wel opdook in een artikel in de Engelstalige staatskrant The Pyongyang Times. Hij zou een stembureau hebben bezocht en "erg onder de indruk zijn van de Noord-Koreaanse democratie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl