Wat is short selling?
Beleggers kunnen speculeren op de toekomstige koers van een aandeel. Ze gokken er dan op dat het hoger, of juist lager is dan nu. Dat doen ze door opties te kopen. Dat kan op twee manieren: gedekt of ongedekt .
Het verschil is dat de belegger in het eerste geval ook daadwerkelijk het aandeel bezit, in het tweede geval heeft hij dat aandeel niet in eigendom.
Vooruit kijken
Bij short selling mikt de belegger op een daling van de koers van een aandeel. Hij leent de aandelen van een bank, verzekeraar, pensioenfonds en betaalt daar een vergoeding voor en verkoopt die aandelen op de beurs.
Als de koers gedaald is koopt hij tegen de lagere koers het pakket aandelen weer op en geeft ze terug aan de uitlenende partij. Het koersverschil steekt hij in z'n zak.
Het is normaal op de beurs om vooruit te kijken en vooruit te lopen op verwachtingen van wat de koers van bedrijven doet. Speculanten kunnen echter in hectische beurstijden gebruik maken van de onrust en onzekerheid en koersen verder onder druk zetten.
Franse banken
Als daar ook nog (valse) geruchten bij komen die beleggers op het verkeerde been zetten zodat ze hun stukken verkopen en de koers daalt, profiteren de speculanten daarvan.
Het verbod op short selling is bedoeld om de onrust in de markt tegen te gaan en heftige koersschommelingen te stoppen. Het gaat vandaag in en geldt voor twee weken. Het betreft geen maatregel voor de hele markt, maar enkel voor de aandelen van een aantal banken en verzekeraars, waaronder de belangrijkste Franse banken.
Met name zij lagen deze week zwaar onder vuur van beleggers en verloren dik. In Frankrijk, Italië, Spanje en België is deze mogelijkheid nu voor de beleggers in een beperkt aantal aandelen tijdelijk verboden. Griekenland verbood het afgelopen maandag al.
Nederland
Tijdens de kredietcrisis in 2008 werd deze maatregel eerder genomen, ook in Nederland. Het was toen vooral om de beurzen te kalmeren en werd een aantal keren verlengd. Op 1 januari 2010 werd de maatregel opgeheven.
Op dit moment is er geen aanleiding om dit ook in Nederland toe te passen, aldus de toezichthouder. Niemand weet of het werkt, omdat je nooit weet wat speculanten en anderen gedaan zouden hebben zonder dat verbod.