NOS NieuwsAangepast

Oplopend conflict over zendmasten

Zenderoperator Broadcast Partners stapt naar de rechter als er niet 'binnen enkele uren' een oplossing komt voor de zendmast in IJsselstein (bij Lopik).

BP verzorgt de zendinstallaties van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en commerciële partijen zoals Q-music.

Deze zenders, die grote delen van Nederland bedienen, mogen nu maar op 10 procent van hun vermogen uitzenden op last van zendmastbeheerder NOVEC. Daardoor zijn er nog veel ontvangstproblemen.

Vragen

De kans dat er op zeer korte termijn een oplossing komt, is klein. Volgens NOVEC heeft Broadcast Partners de sleutel zelf in handen. Er is een onderzoek gestart naar de branden in de zendmasten van Lopik en Hoogersmilde op 15 juli.

"Er zijn vragen gesteld aan Broadcast Partners. Want in hun installaties in Lopik is de brand ontstaan. Wij wachten nog op antwoorden op die vragen."

Volgens directeur Robert-Jan van der Hoeven van Broadcast Partners klopt dat niet. "Het onderzoek wordt door externe mensen gedaan, daar hebben wij weinig mee te maken. Wij willen gewoon dat die zenders weer op vol vermogen kunnen draaien."

Spanning te snijden

De spanning tussen de twee partijen is dus te snijden, met als gevolg dat een oplossing ver weg is en de ontvangstproblemen blijven. NOVEC heeft eind juli een tussenoplossing voorgesteld waardoor het vermogen verdubbeld kan worden naar 20 procent.

"Het is belangrijk dat er gemeten kan worden hoe warm de installaties worden en dat er dus warmtemeters komen." Volgens Broadcast Partners zijn die meters nu geïnstalleerd. Maar NOVEC wil dat een extern bedrijf controleert of het nu veilig is. "Wij willen geen herhaling van Smilde."

Dezelfde situatie speelt ook in Wieringen. Daar staat een soortgelijke zendmast. Via deze zendmast worden luisteraars in de kop van Noord-Holland en Friesland bediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl