De Britse premier Cameron heeft gezegd dat Groot-Brittannië geen angstcultuur op straat zal toestaan. Cameron zei in een korte toespraak voor zijn ambtswoning dat de autoriteiten alles zullen doen om de orde te herstellen.

Cameron zei ook dat als de rellen in zijn land verergeren, de politie waterkanonnen mag inzetten. In Engeland is het waterkanon nog nooit gebruikt, in Noord-Ierland wel.

Engeland wordt al dagen geteisterd door ernstige rellen en plunderingen. Afgelopen nacht was het onrustig in onder meer Manchester en Nottingham. In Londen, waar de onrust begon, was het relatief rustig.

Volgens Cameron zijn er in Londen tot nu toe zo'n 750 relschoppers gearresteerd. In Manchester zijn meer dan honderd aanhoudingen verricht, in Nottingham tachtig. In Birmingham, de tweede stad van het land, zijn 160 mensen gearresteerd in verband met de onlusten.

Cameron zei dat de politie bezig is om meer relschoppers en plunderaars aan te houden.

'Slechtste en beste van Groot-Brittannië'

De premier zei verder dat hij de afgelopen dagen het slechtste, maar ook het beste van Groot-Brittannië heeft gezien. Hij complimenteerde de honderden mensen die vrijwillig meehelpen met het opruimen van de schade.

Ook sprak hij waardering uit voor de meer dan een miljoen mensen die op Facebook lieten weten dat ze achter de politie staan.

STER reclame