NOS NieuwsAangepast

Stranden Bretagne dicht om algen

Kilometers Frans strand wordt mogelijk afgesloten vanwege een algenplaag. De stranden van Bretagne liggen namelijk bezaaid met groene algen die een giftig gas produceren.

De Franse minister Kosciusko-Morizet van Milieu heeft gisteren bepaald dat alle stranden waar de algen niet binnen 24 uur kunnen worden verwijderd, dichtgaan.

"Je moet je dat voorstellen: het zijn echt kilometers aan strand die bezaaid zijn met die groene massa; soms tientallen centimeters dik. En je ruikt het ook, want het stinkt enorm naar rotte eieren", zegt correspondent Frank Renout.

Everzwijnen

Als de algen droog komen te liggen in de zon, stoten ze een gas uit dat niet alleen stinkt, maar ook levensbedreigend kan zijn.

De afgelopen weken zijn er tussen de algen 36 dode everzwijnen gevonden. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze gestorven doordat ze het schadelijke waterstofsulfide hadden ingeademd.

Dodelijk

Mensen kunnen er ook aan bezwijken als ze te veel gas tegelijk inademen. Daarom wordt elk strand dat niet dagelijks kan worden opgeruimd afgesloten.

"Om hoeveel stranden het precies gaat, is niet duidelijk, maar in het ergste geval zouden het er wel eens vijftig kunnen zijn", weet correspondent Frank Renout.

Overbemesting

Nieuw is het probleem zeker niet. Al ruim dertig jaar kampen de Fransen met de overlast die het gevolg zou zijn van overbemesting.

De intensieve varkenshouderij in Bretagne produceert een groot mestoverschot. Dat wordt over de landbouwgronden verspreid. De grote hoeveelheden nitraat en stikstof uit de mest vloeien via riviertjes naar zee. Door de verhoogde concentraties groeien de algen zo fel aan de kust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl