Stranden Bretagne dicht om algen
Kilometers Frans strand wordt mogelijk afgesloten vanwege een algenplaag. De stranden van Bretagne liggen namelijk bezaaid met groene algen die een giftig gas produceren.
De Franse minister Kosciusko-Morizet van Milieu heeft gisteren bepaald dat alle stranden waar de algen niet binnen 24 uur kunnen worden verwijderd, dichtgaan.
"Je moet je dat voorstellen: het zijn echt kilometers aan strand die bezaaid zijn met die groene massa; soms tientallen centimeters dik. En je ruikt het ook, want het stinkt enorm naar rotte eieren", zegt correspondent Frank Renout.
Everzwijnen
Als de algen droog komen te liggen in de zon, stoten ze een gas uit dat niet alleen stinkt, maar ook levensbedreigend kan zijn.
De afgelopen weken zijn er tussen de algen 36 dode everzwijnen gevonden. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze gestorven doordat ze het schadelijke waterstofsulfide hadden ingeademd.
Dodelijk
Mensen kunnen er ook aan bezwijken als ze te veel gas tegelijk inademen. Daarom wordt elk strand dat niet dagelijks kan worden opgeruimd afgesloten.
"Om hoeveel stranden het precies gaat, is niet duidelijk, maar in het ergste geval zouden het er wel eens vijftig kunnen zijn", weet correspondent Frank Renout.
Overbemesting
Nieuw is het probleem zeker niet. Al ruim dertig jaar kampen de Fransen met de overlast die het gevolg zou zijn van overbemesting.
De intensieve varkenshouderij in Bretagne produceert een groot mestoverschot. Dat wordt over de landbouwgronden verspreid. De grote hoeveelheden nitraat en stikstof uit de mest vloeien via riviertjes naar zee. Door de verhoogde concentraties groeien de algen zo fel aan de kust.
Minder AstraZeneca-vaccins naar EU, tekort treft ook Nederland
Voor de hele EU zijn minder vaccins beschikbaar. Volgens de farmaceut komt dat door productieproblemen in de fabriek in België.
Levenslang en toch op vrije voeten; minister zit met gratie verlenen in zijn maag
Minister Dekker wil bekijken of hij wel de aangewezen persoon is om te beslissen over gratie voor levenslang gestraften.
'In 2009 zagen we vaccineren als militaire operatie, we waren als eerste klaar'
Volgens de luitenant-kolonel die tijdens de Mexicaanse griep het vaccineren leidde, heeft het ministerie haar hulp deze keer afgeslagen.