NOS NieuwsAangepast

Museumpark Orientalis: met crowdfunding de crisis te lijf

Wat zijn de gevolgen van de crisis en hoe reageer je? De NOS gaat in de jaarlijkse Radioroute op zoek naar mensen die het roer omgooien en met creativiteit en inventiviteit nieuwe kansen grijpen en zo de crisis doorkomen. Vandaag: Ingeborg Kanij uit Nijmegen.Door verslaggever Marc Hamer

Museumpark Orientalis, tot enkele jaren geleden bekend onder de naam Bijbels Openluchtmuseum, is bezig met een grootscheepse renovatie en vernieuwing van het park. Daar is veel geld voor nodig dat het museum zelf niet heeft en dus doet men aan crowdfunding.

De huidige naam van het museum in het dorp Heilig Landstichting dateert uit 2007. Besteedde het Bijbels Openluchtmuseum vooral aandacht aan het christelijk geloof, Museumpark Orientalis was bedoeld voor de drie grote godsdiensten. Maar het ging fout. Ooit waren er 150.000 bezoekers per jaar, dat liep terug tot zo'n 70.000. En dat terwijl de kosten steeds verder toenamen.

Doorstart

"We hebben hier een groot park met gebouwen die 100 jaar oud zijn", vertelt Ingeborg Kanij van het museum. "Er was gewoon geen geld meer voor onderhoud." In 2009 viel het doek. Na de sluiting is er wel meteen verder gedacht aan een doorstart.

Nu is het park in het weekend open, doordeweeks werkt men aan de restauratie. Dat wordt op dit moment bekostigd met een projectsubsidie van de gemeente Groesbeek en van de provincie. Maar het museum wil daar niet van afhankelijk zijn en dus doet het museum aan crowdfunding. De sociale media als Hyves, Facebook en Twitter worden gebruikt om donaties te verzamelen.

Arrangementen

"Eigenlijk doen we hetzelfde als 100 jaar geleden", vertelt fundraiser Carmen de Munnik. "Men kon een deel van de erfenis aan het museum nalaten (legaat) maar er is ook grond via een veilig vergeven en er zijn obligaties uitgegeven." Dus ook toen werd er gebruik gemaakt van particulier initiatief. Nu kan men zich verbinden aan delen van het museum, bijvoorbeeld je naam geven aan een bankje. Via speciale arrangementen hopen ze geld van het bedrijfsleven naar zich toe te trekken.

20 miljoen euro is nodig. Daarmee moet het museum nog breder worden met aandacht voor vijf godsdiensten. En de entree moet helemaal vernieuwd worden. De hoop is dat dan jaarlijks weer 150.000 bezoekers het park weten te vinden en het museum gezond verder bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl