NOS NieuwsAangepast

Licht herstel Europese beurzen

De beurs in Amsterdam is positief geëindigd. De AEX-index noteerde aan het eind van een nerveuze handelsdag een slotstand van 287,05 punten, een winst van 1,3 procent.

Het is voor het eerst in elf dagen dat de hoofdindex in Amsterdam weer een plus noteerde aan het eind van de dag. Gisteren verloor de AEX-index ruim 4,4 procent.

De dramatische koersdalingen van gisteren kregen in Europa weer een vervolg in een wispelturige markt. Beleggers waren op zoek naar een bodem, maar niemand kon die vinden. In een uiterst nerveuze handel schoten de koersen op en neer. De AEX schommelde heftig.

Kantelen

Aan het begin van de handelsdag leek het nog de goede kant uit te gaan. Beleggers putten de eerste minuten van de handel hoop uit het koersverloop op de Aziatische beurzen. Daar stonden de graadmeters vannacht diep in het rood, maar tegen het einde van de handel trokken de koersen iets aan.

De AEX opende onder invloed daarvan slechts 0,2 procent in de min, om kort daarna op een plus van 1,5 procent uit te komen. Maar na een half uur handelen kantelde de stemming en zakte de index weer weg.. Omstreeks half elf stond de index op een verlies van zes procent.

Er werden in Amsterdam, net als gisteren, extreem grote omzetten gemaakt. Er waren tegen 16.50 uur ruim 228 miljoen aandelen verhandeld. Gemiddeld gaan er op een dag zo'n 75 miljoen stukken om.

Ondanks de winst van vandaag blijven de verliezen van de afgelopen wekenn groot. In twee weken is de hoofdindex meer dan 50 punten gedaald, een verlies van zo'n 20 procent.

Europa

De DAX-index in Frankfurt noteerde 0,1 procent hoger na eerder ruim 7 procent lager te hebben gestaan. De FTSE in Londen leed verlies, de Parijse CAC net als Frankfurt een bescheiden winst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl