NOS NieuwsAangepast

Hoosbui treft Canal Parade

In Amsterdam zijn de deelnemers aan de jaarlijkse Canal Parade aan het eind van de tocht toch nog overvallen door een hoosbui. De kop van de botenparade voor homo's was toen net aangekomen bij het eindpunt, bij het Oosterdok.

De meeste boten waren tijdens de bui nog op de Prinsengracht en de Amstel. Tachtig boten doen mee aan de zestiende editie van de grachtenparade voor homoseksuelen.

Voor het eerst vaart een Hindoestaanse boot mee. De opvarenden willen het taboe op homoseksualiteit binnen de Hindoestaanse gemeenschap doorbreken. Ook Defensie heeft voor het eerst een eigen boot.

COC

Tijdens Gay Pride voerde het COC actie tegen ambtenaren die homo-stellen weigeren te trouwen. Ook was er aandacht voor seksuele voorlichting op scholen.

"We weten dat tweederde van de scholen daar geen enkele aandacht aan besteedt. Onbekend maakt onbemind", zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp. "Dat leidt tot vooroordelen en homofoob geweld. Wij willen de minister en het kabinet laten zien dat er echt een begin moet worden gemaakt met verplichte voorlichting."

Minister Marja van Bijsterveldt van Emancipatie kan zich daar in vinden. "Het is belangrijk dat het opgepakt wordt, zodat zaken bespreekbaar zijn. Maar ik vind het meer een taak van de scholen zelf."

Luitenant

De militairen varen in uniform mee. Eregast op de boot is een voormalige luitenant uit de VS die werd ontslagen toen hij uit de kast kwam.

De grachtenparade is een onderdeel van het Gay Pride festival dat nog tot morgen duurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl