NOS NieuwsAangepast

IJsbeer doodt jongen op Spitsbergen

Op het Noorse eiland Spitsbergen heeft een ijsbeer een groepje toeristen aangevallen. Een 17-jarige Britse jongen is daardoor om het leven gekomen en vier andere Britse jongeren zijn ernstig gewond geraakt.

De groep van 13 Britten had z'n kamp opgeslagen op zo'n 40 kilometer van Longyearbyen, de belangrijkste plaats op Spitsbergen. "De beer heeft de mensen vanochtend aangevallen in hun tent", meldt de lokale politiechef.

Op expeditie

De groep waarschuwde per satelliettelefoon de hulpdiensten. Die waren binnen een uur ter plaatse. Voor de 17-jarige jongen was dat te laat. De gewonden zijn per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Tromsø, op het vasteland van Noorwegen.

De jongeren deden mee aan een avontuurlijk vakantiekamp van de British Schools Exploring Society, die al tientallen jaren expedities voor kinderen van rijke ouders organiseert.

IJsbeer gedood

De ijsbeer is doodgeschoten. Op en rond Spitsbergen, dat circa 1000 kilometer onder de Noordpool ligt en 2500 inwoners telt, leven naar schatting 3000 ijsberen. De laatste aanval met dodelijke afloop voor een mens was 16 jaar geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl