NOS NieuwsAangepast

Politie onderschept 1200 kilo coke

De politie heeft zes verdachten aangehouden die 1200 kilo cocaïne naar Nederland wilden smokkelen. De drugs hebben een straatwaarde van 45 miljoen euro.

De drugs waren verborgen onder het zwemplateau van een motorjacht, in een speciaal gemaakte ruimte. Het jacht werd in een transportschip van de Britse Maagdeneilanden naar Southampton gevaren. De drugs zijn waarschijnlijk in Venezuela aan boord gebracht.

Niet zeewaardig

Het onderzoek van de Nederlandse politie begon na een tip van het Maritime Analysis and Operation Centre in Portugal. In dit centrum werken verschillende landen, waaronder Nederland en Groot-Brittannië, samen aan de bestrijding van drugssmokkel over zee.

Na aankomst van het jacht in Southampton, op 1 juni, vond de Britse politie de drugs op aanwijzing van de Nederlandse recherche. Ze meldde dat toen nog niet. Maar toen de verdachten het jacht kwamen ophalen om het naar Nederland te brengen, werden ze tegengehouden met de smoes dat het schip niet zeewaardig was.

Automatisch geweer

De zes verdachten zijn in Nederland gearresteerd. Het zijn een man (60) uit Meppel, zijn zoons (34, 32 en 27) uit Heusden en Waalwiijk en twee mannen van 44 uit Amsterdam.

De 60-jarige man is de eigenaar van het schip, één van de twee Amsterdammers zou de opdrachtgever van het drugstransport zijn.

Bij doorzoeking van de woningen van de verdachten en van een jachtwerf in Waalwijk zijn onder meer een automatisch geweer, een revolver, twee motorfietsen en drie auto's in beslag genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl