NOS NieuwsAangepast

VN vraagt luchtvaartbranche om hulp voor Afrika

De Verenigde Naties (VN) vraagt de luchtvaartbranche om gratis transport van noodhulp te regelen naar de Hoorn van Afrika. Door de aanhoudende droogte heerst daar een ernstige hongersnood. Ook de gewelddadige conflicten in Somalië spelen een grote rol in de crisis.

"Wij roepen de luchtvaartbranche op om gratis of goedkoop vrachtruimte beschikbaar te stellen om te helpen met het vervoeren van noodvoorraden naar Afrika", aldus een woordvoerster van Unicef, de VN-kinderorganisatie. Het is bijzonder dat de VN een oproep doet voor gratis transport, vaak moet er namelijk een vergoeding worden betaald.

Onder andere luchtvaartmaatschappijen als British Airways, Virgin Atlantic en transportbedrijf UPS hebben al hulp aangeboden, maar Unicef heeft meer capaciteit nodig. Volgens de woordvoerster kost het transport van de spullen bijna net zoveel als de spullen zelf. Ze zegt dat een half miljoen ondervoede kinderen zal sterven als ze niet snel voedselhulp krijgen.

Afspraken Het gebeurt vaker dat hulporganisaties reguliere vliegmaatschappijen vragen om te ondersteunen bij het transport van goederen. Dat was onder andere zo bij de aardbeving in Haïti. Het Rode Kruis had toen afspraken gemaakt met luchtvaartbedrijven om tegen een redelijke prijs hulpproducten te vervoeren. De afspraken zijn alleen vaak afhankelijk van de goodwill van maatschappijen.

In Nederland kennen we ook dergelijke afspraken en is er zelfs een stichting Luchtvaart Zonder Grenzen die zich inzet voor humanitair hulptransport en bemiddeling bij vliegdiensten. Vliegmaatschappij KLM werkt structureel met de stichting samen en verzorgt het transport van hulpgoederen. Daarnaast werkt KLM op dit moment samen met een hulporganisatie om het vrachtvervoer te verzorgen naar de Hoorn van Afrika.

Door: Ellen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl