In de crisis rond het Amerikaanse schuldenplafond treedt president Obama weer op de voorgrond. Hij spreekt met Democratische en Republikeinse leiders om een oplossing dichterbij te brengen. Volgens ingewijden gaat het de goede kant op.

Vorige week trok Obama zich juist terug en legde de bal bij het Congres neer, maar daar komen de partijen er niet uit.

Er zou nu gepraat worden over een plan om het schuldenplafond in twee stappen met 2400 miljard dollar te verhogen. Ter compensatie zou er voor een nog iets groter bedrag worden bezuinigd, zonder de belastingen voor de hogere inkomens te verhogen. Dat laatste is een belangrijk punt voor de Republikeinen.

Campagnes

Voor de Democraten is van belang dat de verhoging van het schuldenplafond groot genoeg is voor heel 2012, zodat er geen nieuwe discussie ontstaat tijdens de campagnes voor de presidentsverkiezingen.

De Republikeinse leider in de Senaat, McConnell, is optimistisch over het bereiken van een oplossing. "Het zal niet gebeuren dat we zonder geld komen te zitten", zei hij. Ook de Democraten zijn positiever dan voorheen, al benadrukken ze dat er nog geen akkoord in zicht is.

Weggestemd

Gisteren sneuvelde een voorstel van de Democraten om de schuldencrisis in de VS op te lossen in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen een ruime meerderheid hebben. Vrijdag gebeurde het omgekeerde toen een voorstel van de Republikeinen werd weggestemd in de Senaat, waar de Democraten in de meerderheid zijn.

Voor dinsdag moet er een oplossing zijn, anders komt de VS in acute geldnood. Dan kan de Amerikaanse regering niet meer alle uitkeringen, lonen en rentes betalen.

STER reclame