Topkok Adrià sluit elBulli met 50 gangen

Aangepast

In het Catalaanse driesterrenrestaurant elBulli is voor het laatst een diner gekookt. Vijftig vrienden en werknemers van chefkok Ferran Adrià kregen vijftig gangen voorgeschoteld.

Het restaurant in Roses, ten noorden van Barcelona, werd jarenlang tot het beste ter wereld uitgeroepen. Jaarlijks kreeg het een miljoen reserveringsverzoeken, terwijl de zaak maar zes maanden in het jaar open was en vijftig plaatsen telde. De rest van het jaar besteedde Adrià aan het uitwerken van nieuwe ideeën.

Onderzoek

ElBulli maakt plaats voor een culinair onderzoekscentrum. Chefkok Ferran Adrià wil zich gaan concentreren op het verder ontwikkelen van moleculair koken, een techniek waarmee hij beroemd is geworden.

"Mensen denken dat ik nu erg droevig gestemd ben, maar ik voel me juist de gelukkigste mens ter wereld", zei Adrià. "ElBulli sluit niet, het verandert slechts."

STER Reclame