NOS NieuwsAangepast

IJslanders leveren 'gecrowdsourcete' grondwet in

IJsland mag zich sinds gisteren het eerste land noemen dat een grondwet via crowdsourcing heeft samengesteld.

Een comité leverde het ontwerp van de grondwet vrijdag af bij het parlement van IJsland. Het concept van de nieuwe grondwet is samengesteld door een democratisch gekozen comité van 25 leden. Maar iedereen met een internetverbinding kon een bijdrage leveren door suggesties toe te voegen.

Social media

Sociale netwerksites als Twitter, YouTube en Facebook werden ingezet om in contact te komen met de burgers. Ook werd er een website opgericht waarop de 25-koppige raad sinds april tijdelijke versies van artikelen plaatste. Mensen konden daar vervolgens commentaar op leveren. Suggesties werden bekeken en degenen die door het comité zijn goedgekeurd, werden direct aan het concept toegevoegd.

Een woordvoerder van het parlement zegt dat het ontwerp vanaf 1 oktober door een parlementaire commissie wordt bekeken.

Crisis

In IJsland (320.000 inwoners) nam de roep om herziening van de grondwet toe na de economische crisis van 2008. Door het financiële drama met de banken was het vertrouwen van de IJslanders in de politiek tot een dieptepunt gedaald.

IJsland heeft nooit zijn eigen grondwet geschreven. Toen het land in 1944 geheel onafhankelijk werd van Denemarken, nam het grotendeels de grondwet van dat land over.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl