NOS NieuwsAangepast

Oplossing voor begroting VS ver weg

De politiek impasse in Washington over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid duurt voort.

Gisteren strandde een voorstel van de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. Hij wil 900 miljard dollar bezuinigen en het schuldenplafond tijdelijk verhogen.

De Republikeinen hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar zijn verdeeld. Boehner probeerde urenlang om tegenstanders in zijn eigen fractie over te halen.

Onder andere presidentskandidate Michele Bachmann is tegen een hoger schuldenplafond en wil meer bezuinigen, mede onder druk van de conservatieve Tea Party beweging.

Geldnood

Vandaag wordt in het Huis van Afgevaardigden verder over het plan onderhandeld. Als het voorstel alsnog wordt aangenomen, is de kans groot dat het sneuvelt in de Senaat, waar de Democraten van president Barack Obama een meerderheid hebben.

De Amerikaanse leiders zijn het al maanden oneens over de hoogte van het schuldenplafond. De Democraten vinden dat de Republikeinen te veel willen bezuinigen ten koste van arme inwoners, de Republikeinen vinden dat de Democraten te veel belasting vragen van rijke Amerikanen.

Zonder akkoord komt de VS dinsdag in geldnood en kan de overheid zijn rekeningen niet meer betalen.

De aandelenbeurzen in Europa staan een half tot een heel procent lager, volgens analisten onder invloed van de slepende begrotingsonderhandelingen in Washington.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl