NOS NieuwsAangepast

NAVO neemt grensposten Kosovo in

Vredestroepen van de NAVO hebben bij de noordelijke grens tussen Kosovo en Servië twee grensposten ingenomen. Zij willen nieuw geweld voorkomen. Bij de twee overgangen zijn de afgelopen dagen meerdere malen gevechten uitgebroken tussen etnische Serviërs en Kosovaarse agenten.

Ook vannacht was het onrustig. Poolse en Amerikaanse NAVO-vredestroepen schoten op zo'n 200 Serviërs die een van de grensposten probeerden aan te vallen.

Voor de schoten van NAVO-militairen deinsden de Serviërs niet terug. Ze staken de grenspost in brand. Volgens de Kosovaarse regering werd het geweld aangemoedigd vanuit Servië, maar de regering in Belgrado ontkent dat en zegt alle geweld te veroordelen.

Conflict

De spanningen tussen Servië en Kosovo zijn opgelopen door het conflict over de grensposten. Kosovo beschuldigt de Serviërs ervan dat ze de grensposten gebruiken om spullen te smokkelen.

De kantoren op de grens waren in handen van Servië, maar zijn eergisteren ingenomen door Kosovaarse agenten. Bij gevechten met woedende etnische Serviërs die in Kosovo wonen, werd een Kosovaarse agent gedood.

Kalmte

De Servische president Tadic heeft tot kalmte opgeroepen. Volgens hem is het gewelddadige optreden van de etnische Serviërs niet in het belang van zijn land.

Kosovo riep in 2008 de onafhankelijkheid uit, maar het land is door Servië nooit erkend. Er wonen nog tienduizenden Serviërs in het noorden van Kosovo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl