NOS NieuwsAangepast

Ministerie onderzoekt storing Rotterdam

Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat de communicatiestoring in de regio Rotterdam onderzoeken.

Door een storing bij KPN werkten dinsdagnacht en woensdagochtend in Rotterdam en omgeving de communicatiesystemen van de hulpdiensten niet. Het nummer 112 was minder goed bereikbaar en ook het reguliere telefoonverkeer had last van de storing.

Door de telefoonstoring konden de hulpdiensten elkaar minder goed bereiken. Vooral de communicatie tussen de meldkamer en de hulpverleners en wagens op straat ging slecht.

Uit voorzorg reed de metro niet, omdat de verkeersleiding en de metrobestuurders niet konden communiceren. Het ministerie wil van alle partijen weten wat de gevolgen van de storing waren voor de hulpverlening.

Storing

Ook wordt onderzocht wat de storing in een centrale van KPN veroorzaakte. Volgens het telecombedrijf trad er rond 1.30 uur een storing op in een belangrijk knooppunt in het netwerk van KPN.

De problemen ontstonden tijdens onderhoudswerkzaamheden in de Waalhaven. Het getroffen systeem werd instabiel, waardoor diverse verbindingen uitvielen. Er was geen back-up voorhanden.

KPN noemt de storing uitermate vervelend. Het bedrijf zal zelf ook de oorzaak en het verloop van de storing onderzoeken.

Opheldering

"Deze onderzoeken zijn nodig om alle feiten op tafel te krijgen en lessen te kunnen trekken voor de toekomst", zegt het ministerie. "Hulpdiensten zijn afhankelijk van het C2000 netwerk en het functioneren van het netwerk is van fundamenteel belang voor hun werk."

De eerste onderzoeksresultaten zullen in de loop van deze week bekend zijn.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zegt dat de veiligheid geen moment in gevaar is geweest, maar hij wil wel opheldering van KPN. Hij vraagt zich af hoe het mogelijk is dat een storing in een telefooncentrale zulke grote gevolgen heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl