NOS NieuwsAangepast

Cohen: politici moeten woorden matigen

PvdA-leider Cohen vindt dat Nederlandse politici op hun woorden moeten letten. Dit zegt hij naar aanleiding van het drama in Noorwegen. "Politici moeten zich realiseren dat hun woorden ertoe doen," zegt Cohen.

De dader Anders Breivik bewondert PVV-leider Wilders in zijn kritiek op de islam, zo blijkt uit het manifest over Breiviks gedachtengoed. Inmiddels wordt, zeker op internet, de vraag opgeworpen of Wilders enige verantwoordelijkheid draagt.

Koppeling

Cohen verwerpt, net als alle andere partijen in Den Haag, de koppeling tussen de daden van Breivik en het gedachtengoed van Wilders. "Hij heeft geen enkele verantwoordelijkheid", benadrukt de PvdA-leider in het Radio 1-Journaal.

Maar Wilders moet zich er wel van doordrongen zijn, wat voor rol zijn uitspraken kunnen spelen. "Je moet je heel goed realiseren wat de invloed kan zijn. Ik denk dat het heel verstandig is om je woorden te matigen. Dat geldt voor alle politici," aldus Cohen.

Vrije woord

GroenLinks-Kamerlid Dibi is het daar niet meer eens. "Ik ben gek op het vrije woord. Wilders moet kunnen zeggen wat hij wil", aldus Dibi. Hij wil na het zomerreces een debat, onder meer over raakvlakken tussen Wilders en Breivik en xenofobie.

Woede

Volgens het GroenLinks-Kamerlid moet Wilders de woede onder zijn achterban kalmeren. "Hij moet zijn verantwoordelijkheid nemen door de woede te kanaliseren," aldus Dibi.

SP-leider Roemer vindt het niet opportuun om uitspraken te doen over het onderwerp. "Je moet heel voorzichtig zijn om die link te leggen. Het gaat nu hard tegen hard. Dat is heel onverstandig," aldus Roemer.

Het CDA wil het Noorse drama ook niet aangrijpen om een discussie over de toon van het politieke klimaat in Nederland te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl