NOS NieuwsAangepast

Gevangen in een vakantieoord

Na een moord maximaal 21 jaar achter slot en grendel in plaats van levenslang. Het gebeurt vaak in Noorwegen, want het land kent geen levenslange straffen. Na de aanslagen in Oslo en Utøya is de discussie weer opgelaaid over het liberale gevangenissysteem in Scandinavië.

Toch lijkt deze vorm van straffen goed te werken. Na het uitzitten van de straf valt twintig procent van de gevangenen in herhaling. Dat is het laagste aantal van Europa: het gemiddelde ligt op zeventig procent. Het Noorse beleid is erop gericht dat alle gevangenen weer terugkeren in de maatschappij.

Bungalow

Zo kunnen veroordeelde Noren hun laatste jaren uitzitten op het eiland Bastøy in de buurt van Oslo. Vanuit de gezellige, houten bungalows heb je zicht op zee. De bewoners werken in de bossen en gaan 's middags zwemmen en sporten. Je zou bijna vergeten dat de inwoners zijn veroordeelt voor verkrachting, moord en fraude.

Elke gevangene heeft een eigen taak, van het verzorgen van paarden tot het maken van meubels. En de houthakker mag gewoon met kettingzagen werken. Hetzelfde gereedschap waar hij jaren eerder een moord mee pleegde. Het gevangenisbeleid is geïnspireerd op de filosofie van de Indiaanse Chief Seattle: "Als je een man behandelt als een crimineel, wordt het een crimineel. Als je een man behandelt als een mens, wordt het een mens."

De directeur gelooft dat veroordeelden er niet beter van worden als je ze hard straft. "Als je gevangenen verantwoordelijkheid en respect geeft, is de kans groter dat ze op het juiste pad komen", zegt hij. Op deze manier leren ze weer plannen maken voor de toekomst en voor zichzelf te zorgen.

Anders Breivik

De kans is klein dat Anders Breivik, de dader van de terreuraanslagen in Oslo en Utøya voorlopig ook in zo'n gevangenis terechtkomt. De gevangenen die hiervoor in aanmerking komen, zitten op het eiland de laatste maanden van hun straf uit.

Bekijk ook het fragment over de Noorse gevangenis uit de documentaire Sicko van Michael Moore na 4,20 min.

Door: Cynthia

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl