1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Breivik had contact met English Defence League

De Britse politie heeft een onderzoek ingesteld naar enkele extreem-rechtse groeperingen waar de Noorse Anders Breivik contact mee zou hebben onderhouden.

In zijn manifest beschrijft Breivik hoe hij in 2002 aanwezig was bij de oprichting van een nieuwe Orde van de Tempeliers in Londen, genoemd naar machtigste en rijkste kruisvaardersorde uit de Middeleeuwen. Hij kreeg daar een 'mentor' toegewezen met de naam Richard Leeuwenhart (Lionheart), de initiatiefnemer van de Derde Kruistocht. Daar zou hij later ook nauw contact mee hebben gehouden.

De Britse krant Daily Telegraph ontdekte een blog van Leeuwenhart. Daarin schrijft hij: "Moslims proberen onze landen te veroveren en onze geciviliseerde wereld terug te brengen naar de Middeleeuwen". "God zal de Orde van de Tempeliers opnieuw leven inblazen en mij waardig achten om tussen hen te sterven die in zijn dienst de christelijke en joodse wereld beschermen."

Idioot

Zondag plaatste Leeuwenhart een reactie op de aanslagen in Noorwegen in zijn blog waarin hij stelt dat Breivik een idioot is die in naam van antiregeringspolitiek onschuldige Noorse kinderen vermoordt.

The Daily Telegraph schrijft dat Paul Ray achter het pseudoniem Richard Leeuwenhart schuilgaat, een inwoner uit Bedfordshire en een van de oprichters van de rechtse groepering English Defence League (EDL).

Facebook

Hoewel de EDL officieel alle contacten met Breivik ontkent, schrijven EDL-leden volgens de Noorse krant Dagbladet op een internetforum dat ze Breivik wel degelijk hebben ontmoet. Onder andere vorig jaar in Londen, waar hij naartoe kwam voor het bezoek dat Geert Wilders aan de stad bracht.

Volgens verschillende EDL-leden had Breivik sindsdien regelmatig contact met enkelen van hen via Facebook. "Hij is erg intelligent en kan dingen goed onder woorden brengen. Ik zag hem als zeer sociaal", zegt een EDL-lid in de Noorse krant Dagbladet.

Veel EDL-leden waren erg in hem geïnteresseerd. Hij was "zoals Hitler. Men zegt dat hij hypnotisch was", vertelt hij in Dagbladet.

Meststoffen

Premier Cameron heeft de veiligheidsdiensten gevraagd om groepen zoals de English Defence League extra te controleren en iedere verdachte zaak te melden aan de Nationale Veiligheidsraad. Ook de uitgifte van wapenvergunningen en de levering van munitie en meststoffen zullen extra worden gecontroleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl